Expolozia rachetei Starship. SpaceX, acuzată că ar fi încălcat termenii de lansare

02 02. 2021, 09:18

Primul zbor de testare la înălțime al rachetei Starship, dezvoltată de compania SpaceX și care s-a încheiat cu o explozie la aterizeze, deși lansarea a fost reușită, a încălcat termenii licenței stabiliți de Administrația Federală a Aviației (FAA).

O investigație a fost deschisă după incidentul din decembrie 2020, concentrându-se pe aterizarea explozivă și pe refuzul SpaceX de a respecta termenii a ceea ce FAA a autorizat, potrivit unor surse Verge, citate de Reuters.

Racheta Starship distrusă în accident era un prototip de peste 50 de metri al vehiculului de lansare reutilizabil dezvoltat de compania spațială privată a miliardarului Elon Musk pentru a transporta oameni și circa 100 de tone de marfă în viitoarele misiuni pe Lună și Marte. Cu Starship, Musk vrea să facă călătoriile spațiale mai ieftine,

Racheta autoghidată a explodat după ce a atins platforma de aterizare, în urma unei coborâri de altfel controlate. Zborul de testare, care a durat șase minute și 30 de secunde, a avut scopul să atingă o altitudine de peste 12.000 de metri, racheta SpaceX fiind propulsată în premieră de trei dintre motoarele Raptor nou dezvoltate.

Compania miliardarului Elon Musk nu a precizat dacă racheta a zburat atât de sus.

SpaceX, obligată să respecte cerințele FAA

Imediat după explozie, Musk a declarat că „presiunea din rezervorul de combustibil al rachetei era prea scăzută” în timpul coborârii, „cauzând velocitatea mare de la aterizate”. Miliardarul a mai adăugat că SpaceX a obținut „datele de care avea nevoie” în urma testului și a lăudat faza de ascensiune a rachetei.

FAA a declarat că va evalua informațiile suplimentare furnizate de SpaceX ca parte a cereriide modificare a licenței sale de lansare.

„Vom aproba modificarea numai după ce vom fi convinși că SpaceX a luat măsurile necesare pentru a se conforma cerințelor de reglementare”, a transmis FAA.

SpaceX nu a făcut niciun comentariu despre decizia Administrației Federale a Aviației.

În momentul în care va fi gata, racheta Starship, pentru care Space X a primit din partea NASA 135 de milioane de dolari, va avea o înălțime de 120 de metri.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA finanțează un test pe orbită al Starship

Momentul în care prototipul rachetei Starship Mk-1 a explodat. Elon Musk trebuie să construiască altul pentru a duce oameni pe Lună şi Marte – VIDEO

SpaceX este interesat de plasarea unei constelații Starlink în jurul planetei Marte

Provocările majore prin care va trece Elon Musk pentru stabilirea unui nou guvern pe Marte