Home » D:News » Cât trebuie să plătească statele petroliere pentru trecerea la energie verde

Cât trebuie să plătească statele petroliere pentru trecerea la energie verde

Cât trebuie să plătească statele petroliere pentru trecerea la energie verde
Publicat: 12.02.2021

Trecerea la energie verde ar putea costa statelor petroliere 13.000 de miliarde de dolari până în 2040, arată un raport al grupului de cercetare Carbon Tracker care analizează impactul financiar pe măsură ce lumea reduce consumul de combustibili fosili.

Raportul estimează că unele țări ar putea pierde cel puțin 40% din veniturile totale ale guvernului.

Pierderea cumulată de venituri pentru toate țările producătoare de petrol până în 2040 va fi de 13 trilioane de dolari, în dolari 2020.

Carbon Tracker spune că raportul estimează o creștere a cererii de petrol până în 2040, dar avertizează că cererea va trebui să scadă pentru a îndeplini obiectivele climatice, iar prețurile petrolului vor fi mai mici decât se așteaptă în prezent producătorii de petrol, notează BBC.

Valoarea de 13 trilioane de dolari a veniturilor pierdute include țări ale căror economii nu sunt dependente de petrol – precum Marea Britanie, SUA, India și China.

Cât vor pierde statele cu venituri mari din petrol și gaze

Dar țintele principale ale raportului sunt cele 40 de țări numite „petrostate” și care ar urma să piardă în medie 46% din veniturile din petrol și gaze. Dependența de veniturile din petrol și gaze este majoră pentru unele țări – mai mult de 80% pentru Irak și Guineea Ecuatorială. Pentru alte șapte, inclusiv Arabia Saudită, este mai mare de 60%.

Pentru șapte țări, inclusiv Angola și Azerbaidjan, pierderea estimată este de cel puțin 40%. Pentru alți 12, inclusiv Arabia Saudită, Nigeria și Algeria, acesta se situează între 20% și 40%.

Raportul spune că diversificarea veniturilor guvernamentale și a economiilor naționale este o sarcină urgentă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase