Home » D:News » Marea Britanie înființează o agenție științifică „cu risc ridicat” care va primi o finanțare de 800 milioane de lire sterline

Marea Britanie înființează o agenție științifică „cu risc ridicat” care va primi o finanțare de 800 milioane de lire sterline

Marea Britanie înființează o agenție științifică „cu risc ridicat” care va primi o finanțare de 800 milioane de lire sterline
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 22.02.2021

Marea Britanie urmează să lanseze o agenție științifică „cu risc ridicat” pentru inovații majore, după modelul agenției americane care a contribuit în mod esențial la crearea internetului și a GPS.

Agenția Aria dispune de o finanțare de 800 de milioane de lire sterline pe parcursul a patru ani, și va avea o „toleranță mai mare la eșec decât normalul”, a spus guvernul.

Noul organism – Advanced Research & Invention Agency (Aria) – va finanța cercetările științifice „cu risc ridicat și cu recompense majore”, a spus executivul britanic.

„Consolidarea poziției Regatului Unit ca superputere științifică globală”

Dar actuala finanțare pe care o va obține Aria este o mică parte din banii pompați în actualele organisme guvernamentale de cercetare, cum ar fi UK Research and Innovation (UKRI). Numai pentru 2020-21, guvernul a alocat 10,36 miliarde de lire sterline pentru programele și organismele sale de cercetare.

Cu toate acestea, guvernul a spus că Aria va „contribui la consolidarea poziției Regatului Unit ca superputere științifică globală”. Secretarul de afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat că noua agenție va „conduce spre tehnologiile de mâine”, „eliminând birocrația inutilă”, potrivit Mediafax.

Soluții îndrăznețe, ambițioase și inovatoare

„De la motorul cu aburi până la cele mai noi tehnologii de inteligență artificială, Marea Britanie este plină de descoperiri științifice. Setul de provocări de astăzi – indiferent dacă sunt epidemii sau schimbări climatice – au nevoie de soluții îndrăznețe, ambițioase și inovatoare. Condusă independent de cei oameni de știință excepționali, această nouă agenție se va concentra pe identificarea și finanțarea rapidă a celor mai avansate cercetări și tehnologii”, a spus Kwarteng.

Recrutarea unui director executiv și a unui președinte pentru agenție va începe în următoarele săptămâni.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase