Home » D:News » Proprietarul Pro TV a murit în urma unui accident aviatic în Alaska

Proprietarul Pro TV a murit în urma unui accident aviatic în Alaska

Proprietarul Pro TV a murit în urma unui accident aviatic în Alaska
Credit foto: Profimedia
Publicat: 29.03.2021

Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul Pro TV, este unul dintre cele 5 persoane decedate în urma unui acccident de elicopter, ale cărui resturi au fost găsite lângă un gheţar din Alaska, anunţă New York Times.

„Cel mai bogat om din Cehia”, aşa cum în prezintă publicaţia The Guardian, Petr Kellner a murit în accidentul aviatic din Alaska.

Kellner are o valoare netă a averii estimată la 17,5 miliarde de dolari. El se afla la bordul elicopterului Airbus AS350 B3 când s-a prăbuşit lângă gheţarul Knik, conform New York Times.

Miliardarul Petr Kellner a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90, prin comerţ cu produse de birotică şi papetărie. Mai târziu, a lansat un fond de investiţii prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor.

Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care va fonda PPF.

PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de statul ceh. Astfel, Kellner a devenit un jucător important pe mai multe pieţe locale, după care a început expansiunea în regiune, iar acum grupul controlează companii din Europa, America de Nord şi Asia.

Al doilea ceh care a intrat în piaţa media din România

Petr Kellner a fost al doilea ceh care a intrat în piaţa media din România, după prietenul său, Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM şi Virgin Radio.

În 2018, Kellner a fost cotat de revista americană Forbes drept al 88-lea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 15,5 mld. dolari. Cu toate acestea, presa cehă îi estima averea la mai puţin de 10 mld. dolari.

Grupul PPF gestiona în 2018 active mai mari de 45 mld. euro. Petr Kellner era acţionarul principal al grupului şi deţinea 99% din acţiuni.

Potrivit site-ului PPF, fondul de investiţii controlează peste 20 de companii, dintre care cel puţin şapte au operaţiuni şi în Rusia. Cele 20 de companii activează în mai multe industrii, printre care servicii financiare, telecomunicaţii, biotehnologie, real estate, asigurări, agricultură şi inginerie mecanică.

În România miliardarul ceh a avut afaceri în real estate. Printre com­paniile controlate de PPF la nivel global se numără Home Credit, PPF Banka, Air Bank, PPF Real Estate Holding, PPF Life Insurance (Rusia), ClearBank, Telenor CEE (operator telecom cu circa 9 milioane de clienţi), potrivit Mediafax.

Accidentul aerian în care și-a pierdut viața a avut loc în zona Gheţarului Knik, din Alaska, situat la 80 de kilometri est de oraşul Anchorage. Nu este clar dacă elicopterul s-a prăbuşit pe gheţar sau în apropierea acestuia.

Echipele de intervenţie au localizat duminică după-amiază (în cursul nopţii de duminică spre luni, ora României) resturile elicopterului şi au găsit cinci persoane decedate şi un rănit.

Persoana rănită este în stare gravă şi a fost transportată urgent la spital. Accidentul aerian este investigat de Oficiul american pentru Siguranţa Transporturilor (NTSB).

Elicopterul probabil efectua un zbor turistic în zona Gheţarului Knik, situat în partea de nord a Munţilor Chugach.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase