Un submarin militar indonezian a dispărut în Marea Bali

22 04. 2021, 08:29
Submarin KRI Nanggala (402). Sursa foto: Domeniu public/ Wikimedia

Un submarin militar indonezian a dispărut, miercuri, în Marea Bali, în cursul unui exerciţiu, afirmă oficiali de la Jakarta citaţi de postul Sky News.

Submarinul KRI Nanggala-402, cu o vechime de 43 de ani, are la bord 53 de persoane şi efectua un exerciţiu militar cu torpile.

Indonezia a cerut ajutorul autorităţilor din Australia şi Singapore pentru localizarea submarinului.

„Continuăm căutările într-o zonă situată la circa 100 de kilometri de Insula Bali, la bord sunt 53 de persoane”, a declarat Hadi Tjahjanto, şeful Statului Major al armatei indoneziene, potrivit Mediafax.

La operaţiunile de căutare şi salvare participă numeroase nave şi aeronave militare.

O pată de petrol, un posibil indiciu

Salvatorii au descoperit o pată de petrol în zona în care s-a scufundat submarinul.

Conform unei cronologii oferită de marina indoneziană, submarinul s-a scufundat miercuri la 3:46 a.m. (19:46 GMT), la 4:00 a.m. a solicitat autorizația pentru efectuarea unui exercițiu cu torpile, la 4:25 a.m.contactul cu KRI Nanggala-402 s-a pierdut, iar la 8:00 a.m. o pata de petrol este văzută într-o căutare aeriană în zona în care s-a scufundat submarinul.

Marina a spus ulterior că nu poate determina dacă combustibilul provine din submarin și a trimis nave pentru a ajuta la căutări și a emis o cerere de asistență, la care au răspuns nave din Singapore și Australia.

Submarinul KRI Nanggala-402, fabricat în Germania, are motoare diesel și este unul dintre cele cinci astfel de nave din flota Indoneziei.

Nava poate atinge în siguranță o adâncime maxină de 500 de metri, dar există îngrijorări că se află în prezent la 600-700 de metri, au spus oficialii militari.