Home » D:News » Ziua Naţională a Inimii. Cum poți să reduci riscul bolilor cardiovasculare

Ziua Naţională a Inimii. Cum poți să reduci riscul bolilor cardiovasculare

Publicat: 04.05.2021
Ziua Naţională a Inimii. Cum poți să reduci riscul bolilor cardiovasculare
Credit foto: Shutterstock

Bolile cardiovasculare sunt principalul factor de risc de deces pentru bolnavii de Covid-19. Bolile cardiovasculare sunt cauza a 60% din decesele anuale ale României, dar un stil de viaţă sănătos scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Astăzi este Ziua Naţională a Inimii, prilejul de a conştientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, chiar şi în plină pandemie, o problemă serioasă de sănătate în România.

Dintr-un număr de 250 de mii de decese înregistrate în România anual, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Acest număr îngrijorător, ne plasează pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria şi Ungaria.

Însă, situaţia nu este mai roz nici în alte părţi ale lumii. O statistică făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de Mediafax, arată că la nivel mondial se înregistrează anual 17 milioane de decese cauzate de boli de inimă.

Mai grav este că OMS estimează până în anul 2030, o creştere a bilanţului până la aproximativ 24 milioane.

Cauzele de deces

Principalele cauze de deces în Uniunea Europeană, conform datelor din anul 2016 (la 100.000 de locuitori), sunt următoarele:

  • Boli cardiace
  • Boli cerebrovasculare
  • Boli cornice ale căilor respiratorii
  • Pneumonie
  • Diabet
  • Consumul de alcool
  • Hiv
  • Droguri

Un studiu realizat de INSP pe un eşantion de aproximativ 12.000 de persoane arată că în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare există o probabilitate de aproape trei ori mai mare de evoluţie către deces în cazul bolnavilor de COVID-19, comparativ cu restul pacienţilor.

Pentru a preveni apariţia bolilor cardiovasculare, trebuie să ştim că un stil de viaţă nesănătos măreşte şansele de a dezvolta boli cardiovasculare. Princiaplii factori de risc sunt fumatul, obezitatea, diabetul şi lipsa mişcării.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase