Home » Știință » Vești bune de la NASA. Telescopul Spațial Hubble a fost, în sfârșit, repornit

Vești bune de la NASA. Telescopul Spațial Hubble a fost, în sfârșit, repornit

Publicat: 17.07.2021

După o lună întreagă de cercetări, inginerii de la NASA au reușit, în sfârșit, să repornească cel mai puternic telescop spațial din lume.

Telescopul Spațial Hubble, care a fost lansat pe orbită în 1990, a surprins imagini cu nașterea și moartea stelelor, a descoperit noi sateliți naturali în jurul lui Pluto și a monitorizat două obiecte interstelare în timp ce acestea au gonit prin Sistemul Solar.

Observațiile lui Hubble au permis astronomilor să calculeze vârsta și extinderea Universului și să observe galaxii care s-au format la scurt timp după Big Bang.

Însă, telescopul a trecut în modul offline începând cu 13 iunie, atunci când unul dintre computerele sale s-a oprit. Timp de o lună, inginerii de la NASA au desfășurat teste și au analizat numeroase date, iar acum agenția spațială americană a anunțat că ar fi descoperit în sfârșit problema: un stabilizator de tensiune defectuos.

„Eu cred că vor reuși, însă nu este garantat. Ar putea fi o problemă și vârsta lui Hubble?”

Acum, oamenii de știință au reușit cu succes să treacă telescopul la hardware-ul de rezervă. Astfel, Hubble se poate reîntoarce la observațiile sale științifice

„Eu am crezut că vor reuși, însă nu a fost garantat. Ar putea fi o problemă și vârsta lui Hubble? Răspunsul este mai mult ca sigur că da. Uneori, o piesă de echipament se defectează și nu avem o piesă care să o înlocuiască. Cel mai probabil așa se va sfârși misiunea lui Hubble”, a explicat Paul Hertz, director al diviziei de astrofizică de la NASA.

Telescopul Spațial Hubble nu a mai fost actualizat din 2009, iar unele dintre piesele sale de hardware sunt vechi de peste 30 de ani.

NASA a mai transmis că, deși telescopul și instrumentele sale științifice au rămas în stare funcțională, trecerea la hardware-ul de rezervă a fost „mai riscant” decât se așteptau inginerii atunci când au analizat inițial problema.

„Cel mai important lucru a fost să îl reparăm pe Hubble în siguranță”

„Nu poți vedea nava, nu poți vedea ce se întâmplă. Trebuie să te asiguri că toate comenzile tale vor face exact ce vrei tu să facă. Nu vrei să oprești din greșeală radioreceptorul. Nu vrei să schimbi o baterie care nu e gata să fie schimbată. Pur și simplu nu vrei să strici ceva din greșeală” a adăugat Hertz.

Așadar, inginerii de la NASA au verificat de mai multe ori planurile înainte ca agenția să aprobe trecerea la hardware-ul de rezervă. Echipa a desfășurat simulări pe computere care îl imită pe Hubble de pe Terra, iar NASA a elaborat două analize asupra procedurilor, potrivit Science Alert.

„Am spus echipei: eu nu mă grăbesc. Cel mai important lucru a fost să îl reparăm pe Hubble în siguranță, nu să îl reparăm cât mai repede posibil”, a mai spus Hertz.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial Hubble are probleme grave. Ultimul anunț făcut de NASA

Telescopul Spațial Hubble ar putea fi pierdut pentru totdeauna. De ce nu trimite NASA un echipaj uman la Hubble?

Telescopul Spațial Hubble se luptă pentru supraviețuire. Un computer din anii 1980 ar fi de vină

O fotografie uimitoare făcută de Hubble dezvăluie o galaxie aflată pe moarte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase