Home » D:News » Cuplu din SUA, arestat pentru că a vândut secrete nucleare unui agent FBI sub acoperire. Unde ascundea cardurile

Cuplu din SUA, arestat pentru că a vândut secrete nucleare unui agent FBI sub acoperire. Unde ascundea cardurile

Cuplu din SUA, arestat pentru că a vândut secrete nucleare unui agent FBI sub acoperire. Unde ascundea cardurile
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.10.2021

Un cuplu din Maryland a fost arestat și acuzat de spionaj, după o operațiune de un an a agenților FBI sub acoperire, pentru că a încercat să vândă secretele nucleare americane unei alte țări în schimbul unor criptomonede.

Inginerul în Marina americană, Jonathan Toebbe, care deținea o autorizație de securitate secretă, și soția sa, Diana, au fost arestați în Virginia de Vest de FBI și Serviciul de Investigații Criminale Navale, după ce ar fi vândut informații referitoare la proiectarea navelor de război americane cu propulsie nucleară. Însă cel căruia i-au vândut informaţiile era, de fapt, un agent FBI sub acoperire, potrivit unei declarații a Departamentului de Justiție, preluată de CCN.

Toebbe avea acces la informații despre propulsia nucleară navală și elemente de proiectare militare secrete, inclusiv „parametrii de funcționare și caracteristicile de performanță ale reactoarelor pentru navele de război cu energie nucleară”.

Un agent FBI a precizat că Toebbe s-a oferit să vândă secretele nucleare unui guvern străin în aprilie 2020 și a primit răspuns câteva luni mai târziu printr-un program de e-mail criptat, de la un agent FBI sub acoperire.

FBI a efectuat o operațiune în zona Washington, care a implicat plasarea unui semnal într-o locație asociată cu guvernul străin,  într-o încercare de a câștiga încrederea inginerului, cu numele de cod „ALICE ”. Informaţiile erau stocate pe carduri de memorie SD criptate.

Cardurile cu informații erau ascunse într-o jumătate de sandviș cu unt de arahide

Jonathan și Diana au fost arestați după ce bărbatul a plasat un card SD cu informații clasificate într-o ascunzătoare stabilită dinainte cu agentul sub acoperire.

Cuplul a fost acuzat de încălcări ale Legii privind energia atomică, care interzice împărtășirea acestor informații secrete.

După ce  i-a câștigat încrederea lui Toebbe, agentul a încercat să-l convingă să se întâlnească față în față, însă acesta a refuzat pe motiv că îi era frică să nu fie prins. Într-un e-mail, Toebbe ar fi spus că va livra un card SD, cu câteva sute de pagini de date tehnice, având confirmarea că va primi criptomonedele.

În iunie 2021, Toebbe și soția sa au mers în Virginia de Vest, unde au plasat un card SD ascuns într-o jumătate de sandviș cu unt de arahide, într-o locație stabilită dinainte. După recuperarea cardului SD, agentul sub acoperire i-a trimis lui Toebbe 20.000 de dolari în criptomonede. În august 2021, bărbatul a oferit un alt card SD.

Documentul conținea proiecte schematice pentru submarinele din clasa Virginia. Acestea sunt submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, care încorporează cele mai noi tehnologii de camuflare, colectare de informații și sisteme de arme.

Cuplul va fi prezentat marţi unui tribunal federal din oraşul Martinsburg.

Citește și: 

Agenţii FBI au evacuat, în mare secret şi de urgenţă, un observator spaţial. Ce ar încerca aceştia să ascundă

FBI a arestat un fost inginer al Apple care fugea în China cu secrete ale companiei

Un fost agent FBI doreşte să folosească inteligenţa artificială pentru a afla cine a trădat-o pe Anne Frank, care a murit în lagăr în timpul Germaniei naziste

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase