Home » D:News » Cazurile în care doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară

Cazurile în care doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară

Cazurile în care doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.10.2021

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat că doza 3 a vaccinului a fost inclusă în schema primară. Altfel spus, anumite categorii de pacienți vor ști încă de la prima doză când vor primi dozele 2 și 3.

Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty (Pfizer) și Spikevax (Moderna) constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului.

Totuși, specialiștii au decis că doza 3 poate fi inclusă, în unele cazuri, în schema de vaccinare primară.

Astfel, EMA a autorizat administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2. Administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2”, au anunțat reprezentanții CNCAV.

Condiții de administrare doza 3

Condițiile de administrare a dozei 3 sunt următoarele: în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minimum 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

În cazul vaccinului Pfizer, schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

La persoanele vaccinate cu Moderna schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pe lista cu persoane considerate „sever imunocompromise” sunt pacienți oncologici, post-transplant și cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare, congenitale și dobândite, precizează CNCAV.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase