Home » D:News » Ora de Iarnă 2021. Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea?

Ora de Iarnă 2021. Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea?

Publicat: 29.10.2021
Ora de Iarnă 2021. Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea?
Sursa foto: Shutterstock

ORA DE IARNĂ 2021. Trecerea la ora de iarnă are loc anul acesta în ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea dintre 30 și 31 octombrie. 

Deși sosirea iernii aduce dimineți și seri mai întunecate, schimbarea orei ne permite să ne bucurăm de mai multă lumină solară. Mai mult, în ziua în care trecem la ora de iarnă vom avea parte și de o oră în plus de somn.

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, ora 4:00 devine ora 3:00, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Totodată, putem spune că vom dormi mai mult pentru că ziua de 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi din an, având teoretic 25 de ore.

Benjamin Franklin susținea trecerea la ora de iarnă

Dacă ai un telefon sau orice alt dispozitiv inteligent, stai fără grijă pentru că acestea se vor actualiza automat în noaptea de 30 spre 31 octombrie.

După solstițiul de vară, care a avut loc pe 21 iunie, zilele au devenit treptat mai scurte. Astfel, prin trecerea la ora de iarnă la finalul lunii octombrie, ne vom putea bucura de mai multă lumină solară dimineața.

Sursa foto: Shutterstock

Această practică nu este deloc recentă. Spre exemplu, în 1784, Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a trimis o scrisoare satirică cotidianului Journal de Paris. În scrisoarea sa, Benjamin Franklin sugera că dacă oamenii s-ar trezi mai devreme, atunci când se luminează deja, asta ar avea sens din punct de vedere economic pentru că aceștia ar putea face economie la lumânări.

De asemenea, romanii foloseau o practică similară astfel încât să profite cât mai eficient de timpul lor pe durata zilei.

România ar putea alege să rămână la ora de iarnă

Cu toate acestea, practica trecerii la ora de iarnă ar putea dispărea în curând. În 2019, UE a decis că statele membre au la dispoziție până în 2021 pentru a opta pentru o singură oră, fie cea de iarnă ori cea de vară.

În cazul României, pandemia de COVID-19 a amânat această decizie. Țara noastră ar fi trebuit să anunțe Comisia Europeană, până în martie 2020, dacă din 2021 va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă (cunoscută și ca ora standard). O propunere legislativă pentru renunțarea la ora de vară a fost elaborată în România, însă Parlamentul nu a luat încă o decizie în acest sens.

Printre motivele pentru care mulți consideră că trebuie să renunțăm la schimbarea sezonieră a orei se numără problemele de sănătate pe care le poate cauza schimbarea orei, cum ar fi depresia sau infarctul. De asemenea, studiile au arătat că schimbarea sezonieră a orei duce la creșterea accidentelor rutiere.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De când nu se va mai schimba ora?

Ţara care îşi schimbă fusul orar pentru a se împăca cu vecinii

Ora de vară ar putea fi eliminată. ”Schimbarea oboseşte oamenii şi provoacă accidente rutiere”

Trecerea la ora de iarnă. Propunerea ironică făcută de Benjamin Franklin şi efectele asupra sănătăţii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase