Home » D:News » NASA a amânat din nou lansarea rachetei SpaceX către ISS. Care este motivul

NASA a amânat din nou lansarea rachetei SpaceX către ISS. Care este motivul

NASA a amânat din nou lansarea rachetei SpaceX către ISS. Care este motivul
Raja Chari / Credit foto: SpaceX
Publicat: 02.11.2021

NASA a anunțat o întârziere rară, pe motive medicale, a lansării rachetei SpaceX care urma să propulseze patru astronauți către Stația Spațială Internațională (ISS). Este pentru a doua oară când se amână misiunea, în decurs de o săptămână, și de data acesata se pare că este legată de unul dintre astronauții misiunii care ar avea probleme de sănătate.

NASA a sprecizat că problema „nu este o urgență medicală și nu are legătură cu COVID-19”, însă agenția spațială americană a refuzat să detalieze cauza ei sau să precizeze despre ce astronaut este vorba.

Programată inițial pentru duminică, dar apoi amânată până miercuri din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, lansarea către ISS a fost reprogramată pentru sâmbătă seara, potrivit anunțului NASA, citat de Reuters.

Ultima dată când NASA a amânat o lansare programată, pe fondul unei probleme medicale în rândul echipajului, a fost în 1990, la un zbor al navetei spațiale Atlantis, deoarece comandantul misiunii John Creighton s-a îmbolnăvit. Amânarea a fost inițial de trei zile, la care s-au mai adăugat alte două întârzieri suplimentare din cauza vremii.

Când ar trebui să plece racheta SpaceX către ISS

Vehiculul construit de SpaceX, alcătuit dintr-o capsulă Crew Dragon așezată deasupra unei rachete Falcon 9 în două trepte, este pregătit să decoleze sâmbătă la 23:36, ora locală (duminică 05:36, ora României) de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

Dacă totul va merge bine, cei trei astronauți americani și colegul lor de echipaj de la Agenția Spațială Europeană (ESA) vor ajunge la destinație 22 de ore mai târziu și vor andoca la Stația Spațială Internațională, aflată la circa 400 de kilometri deasupra Pământului, pentru a începe o misiune științifică de șase luni la bordul laboratorului orbital.

Până la lanssare, cei patru membri ai echipajului vor rămâne în carantina de rutină la baza din Cape Canaveral, potrivit NASA.

Trei membri ai echipajului sunt la primul zbor în spațiu

Membrii misiunii sunt Raja Chari (44 de ani, comandant de zbor), Tom Marshburn (61 de ani, pilotul misiunii), Kayla Barron (34 de ani, specialistă în misiune) și astronautul german Matthias Maurer (51 de ani, specialist în misiune din partea ESA).

Matthias Maurer Thomas Marshburn Raja Chari si Kayla Barron
Matthias Maurer, Thomas Marshburn, Raja Chari si Kayla Barron / Credit foto: SpaceX

Raja Chari, pilot de încercare pe avionele de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA, Kayla Barron, inginer nuclear și ofițer pe submarin al marinei americane, și Matthias Maurer, inginer în știința materialelor, sunt la primul zbor în spațiu la bordul capsulei Crew Dragon, denumită Endurance.

Tom Marshburn, medic și fost chirurg de zbor la NASA, este cel mai experimentat astronaut al echipajului, având la activ alte două zboruri și patru ieșiri în spațiu.

Dacă misiunea amânată pentru sâmbătă va avea succes, va fi al cincilea zbor în spațiu cu echipaj uman pentru compania SpaceX, având loc după lansarea inaugurală din septembrie a unui serviciu de turism spaţial, care a trimis pe orbită primul echipaj alcătuit exclusiv din astronauţi amatori.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA a suspendat contractul cu SpaceX pentru modulul lunar, din cauza procesului intentat de Blue Origin

Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS

NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System

SpaceX și-a flexat uriașul braț robotic „Chopsticks” pentru prima oară. Cum va fi folosit?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase