Home » D:News » Cazuri de miocardită la tineri din România vaccinați anti-COVID

Cazuri de miocardită la tineri din România vaccinați anti-COVID

Cazuri de miocardită la tineri din România vaccinați anti-COVID
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.11.2021

Șase cazuri de miocardită au fost înregistrate la tinerii din România vaccinați anti-COVID de la debutul campaniei. Este vorba despre tineri cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani care s-au vaccinat cu serul produs de Pfizer.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, în România s-au înregistrat șase cazuri de miocardită la tineri cu vârsta cuprinsă între 17 și 29 de ani.

Cazurile au apărut în primele 7 zile după vaccinarea anti-COVID, fie cu prima, fie cu a doua doză a serului de la Pfizer.

Tinerii au fost externați, evoluția a fost foarte bună, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai spus că rata de raportare este similară cu alte țări, fiind vorba despre un caz la 100.000 de doze administrate.

Medicul Gheorghiță a precizat faptul că în prezent nu există recomandări pentru monitorizarea tinerilor sau pentru realizarea de investigații suplimentare după vaccinare.

Simptomele în cazul miocarditei sunt durerea toracică, palpitațiile, starea de oboseala și, uneori, febra.

Mai puțin de 50% din majoritatea grupelor de vârstă s-a vaccinat împotriva COVID

Majoritatea grupelor de vârstă se apropie de rata de vaccinare 50%, cu excepția categoriei de peste 80 de ani și a celor între 12 și 15 ani. Este un progres important, dar insuficient, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

În ultimele patru săptămâni a existat o creștere progresivă a persoanelor vaccinate, anunță Valeriu Gheorghiţă, citat de Mediafax.

Din 4 octombrie până pe 31 octombrie au fost peste 1,4 milioane de persoane noi vaccinate: „în ultima săptămână au fost peste 575.000 de persoane noi față de săptămâna precedentă, când au fost circa 450.000 de persoane”.

În ce privește grupele de vârstă care au fost vaccinate în ultima lună, aproximativ 40% din cei vaccinați în ultima lună sunt persoane cu vârsta sub 40 de ani. Aproximativ 38% sunt persoane din grupa de vârstă 40 – 59 de ani, iar 22% sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Practic, aproape 70% din toate persoanele vaccinate în ultima lună sunt persoane active cu vârsta sub 60 de ani, ceea ce este foarte bine din punctul de vedere al riscului de transmitere și de răspândire, însă uitându-mă la grupa de vârstă de peste 60 de ani acest procent este relativ scăzut, ținând cont de faptul că vârsta avansată reprezintă un factor de risc important în evoluția nefavorabilă a infecției”, declară coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Bucureștiul conduce topul celor vaccinați cu peste 62%, urmat de județul Cluj cu 55% și județul Constanța cu 50%.

Au mai rămas cinci județe care au acoperire vaccinală între 25 și 30%.

„S-au schimbat procentele la acoperirea grupelor de vârstă. Cea mai ridicată acoperire vaccinală este la grupa 50 – 59 de ani, unde este depășit 50%, urmată de grupa 60 – 69 de ani, unde se apropie de 49%. Grupa 40 – 49 de ani este la 45%. Practic, exceptând grupa de vârstă peste 80 de ani – care rămâne cu o rată de acoperire vaccinală redusă, de aproape 25% – și grupa 12 – 15 ani, unde acoperirea vaccinală este de aproximativ 12%, toate grupele de vârstă se apropie de 50%, ceea ce e un progres important, însă în continuare insuficient pentru a reduce impactul pandemiei la nivel”, spune Gheorghiţă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase