Home » Știință » Studiul care a spus că vaccinurile anti-COVID-19 provoacă miocardită, retras din cauza unui calcul greșit

Studiul care a spus că vaccinurile anti-COVID-19 provoacă miocardită, retras din cauza unui calcul greșit

Studiul care a spus că vaccinurile anti-COVID-19 provoacă miocardită, retras din cauza unui calcul greșit
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.10.2021

Studiul publicat pentru prima dată pe MedRxiv, care a susținut că o persoană din 1000 are risc de a dezvolta miocardită din cauza vaccinurilor anti-COVID-19, a fost retras din cauza unor erori de calcul.

MedRxiv este un site care publică studii care nu au fost evaluate de colegi ai celor care le-au realizat.

Acest studiu a fost publicat pentru prima dată pe 16 septembrie și realizat de cercetători de la Institutul pentru Inimă al Universității din Ottawa. A fost utilizat pe scară largă pentru a promova ideea că vaccinul COVID-19 nu este nesigur pentru utilizare. Studiul a fost, însă, retras din cauza unui greșeli de calcul, informează Bussines Insider.  

Rata miocarditei, inflamația mușchiului cardiac, a fost calculată prin împărțirea numărului de vaccinuri anti-COVID-19 din Ottawa la numărul de incidențe ale afecțiunii cardiace.

După calculele cercetătorilor, riscul de miocardită a fost de 1 la 1.000 sau 0,1%. Dar calculele utilizate de studiu au fost greșite. Autorii au subestimat în mare măsură cantitatea de vaccinuri livrate, luând în considerare un număr de 25 de ori mai mic decât cantitatea reală. Aceștia au spus că numărul de vaccinuri livrate a fost de 32.379, dar, de fapt, era de 854.930.

Studiul a fost retras pe 24 septembrie

„Am analizat datele disponibile la Open Ottawa și am constatat că a existat o subestimare majoră, numărul efectiv al dozelor administrate fiind de peste 800.000. Pentru a evita inducerea în eroare a colegilor sau a publicului larg și a presei, dorim să retragem această lucrare pe baza datelor de incidență incorecte”, au explicat cercetătorii.

Institutul pentru Inimă al Universității din Ottawa și-a cerut, de asemenea,  scuze pentru dezinformare, ca urmare a acestui studiu.

Utilizând datele din Datalink privind siguranța vaccinurilor, CDC a informat că alte studii au arătat că nu există „o asociere semnificativă între vaccinuri și miocardită, pericardită și ARNm”, atunci când se analizează toate grupele de vârstă, deși au avertizat că există „o asociere între vaccinurile ARNm și miocardită, pericardită la indivizii mai tineri, mai ales în rândul bărbaților tineri”.

Dar un alt studiu despre frecvența miocarditei la bărbați tineri a constatat că aceștia sunt de șase ori mai predispuși să dezvolte miocardită din cauza COVID-19 decât din vaccin.

Citește și:

Avertismente de miocardită și pericardită, în prospectul vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva COVID-19

Ce este miocardita? CDC investighează cazuri de inflamare a inimii în rândul tinerilor care au primit vaccinuri ARNm

Ministerul Sănătății din Israel: Vaccinul Pfizer, eficient doar 39% pentru varianta Delta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase