Home » D:News » Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecțioasă decât „originalul”

Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecțioasă decât „originalul”

Publicat: 02.02.2022
Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecțioasă decât „originalul”
Foto: Shutterstock

Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, care a pus rapid stăpânire pe Danemarca, este mai transmisibilă decât cea mai comună BA.1 și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, potrivit unui studiu danez.

Studiul, care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 au avut cu aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta alte persoane, în comparație cu cele infectate cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă peste 98% din cazurile de Omicron, dar BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână din ianuarie, potrivit Reuters.

„Am ajuns la concluzia că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibilă decât BA.1 și că aceasta posedă, de asemenea, proprietăți imuno-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecției”, au declarat cercetătorii.

Studiul, care nu a fost încă revizuit de de alți cercetători, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Statistics Denmark și Universitatea Tehnică din Danemarca.

„Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dumneavoastră, aveți 39% probabilitate de a fi infectat în termen de șapte zile. Dacă, în schimb, ați fi fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%”, a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, Frederik Plesner.

Acest lucru sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1, a adăugat el.

Subvarianta Omicron BA.2 este deja răspândită în lume

Cazuri de BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.

De asemenea, studiul a arătat că BA.2 prezintă „proprietăți mai mari de evitare a imunității” ale subvariantei.

Dar vaccinurile au jucat în continuare un rol important, a subliniat studiul, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele complet vaccinate au avut mai puține șanse de a se infecta și de a transmite oricare dintre cele două subvariante, în comparație cu cele nevaccinate.

Analiza preliminară efectuată de SSI a arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 în comparație cu BA.1.

Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanțial de creștere față de tipul BA.1, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase