Home » D:News » Invazia Rusiei în Ucraina, a doua zi. Tot ce știm până acum – UPDATE

Invazia Rusiei în Ucraina, a doua zi. Tot ce știm până acum – UPDATE

Publicat: 25.02.2022

Explozii au zguduit capitala ucraineană Kiev la primele ore ale dimineții de vineri, 25 februarie. Oficialii din Ucraina au transmis că au doborât o aeronavă militară rusească deasupra capitalei. Ministrul de Interne a declarat că un bloc rezidențial a fost incendiat de rămășițele aeronavei care au căzut în urma manevrei.

Focuri de armă au răsunat în centrul Kievului, iar în multe suburbii din nordul capitalei ucrainene se desfășoară lupte grele. Președintele rus Vladimir Putin a cerut soldaților ucraineni să-și răstoarne propriul guvern, precizând că liderii lor sunt „teroriști” și „o bandă de drogați și neo-naziști”.

Rusia este, de asemenea, dispusă să trimită o delegație în capitala belarusă Minsk, pentru a purta negocieri cu Ucraina, a transmis Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Ucraina a transmis că este dispusă să se declare țară neutră.

Moscova este pregătită pentru discuții

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a insistat că „nimeni nu plănuiește să ocupe Ucraina”, adăugând că Moscova este pregătită pentru discuții dacă forțele ucrainene își predau armele.

Între timp, Uniunea Europeană se pregătește să înghețe conturile lui Putin și ale lui Lavrov, măsura făcând parte din al treilea val de sancțiuni impuse în urma invaziei în Ucraina.

Ucrainenii, îndemnați să opună rezistență în fața Rusiei

Trupele ruse au preluat controlul asupra bazei aeriene Hostomel din apropiere de Kiev, potrivit Ministerului de Apărare de la Moscova, iar primarul capitalei a spus că a început „faza defensivă”.

Ministerul de Apărare al Ucrainei a îndemnat cetățenii să opună rezistență atunci când forțele ruse intră în Kiev, spunându-le să informeze autoritățile despre orice mișcare de trupe și „să-și facă cocktailuri Molotov și să neutralizeze inamicul”.

Totodată, poliția a tras focuri de avertizare pentru a împiedica o ambuscadă la gara centrală din capitală în timp ce mii de oameni au încercat să urce cu forța în trenurile de evacuare.

„Toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe

Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken a avertizat că „toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe” orașul. Trupele rusești au intrat în țară pe la nord, est și sud în dimineața zilei de 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a anunțat că 137 de oameni din Ucraina au murit ți 316 au fost răniți ca urmare a invaziei și atacurilor militare ale Rusiei. Într-o filmare apărută joi seara, liderul ucrainean a spus că este dezamăgit după ce a vorbit cu liderii statelor membre NATO.

„Am fost lăsați de izbeliște, să ne apărăm singuri statul”

„Am fost lăsați de izbeliște, să ne apărăm singuri statul. Cine este pregătit să lupte alături de noi? Eu nu văd pe nimeni”, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

Trupele rusești au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl din nordul Ucrainei, iar mai multe relatări de încredere arată că au fost luați și ostatici, potrivit Casei Albe.

O luptă aprigă pentru o bază aerienă strategică din apropiere de Kiev a continuat joi seara. Mai mult, fiecare soldat care apăra Insula Șerpilor, din Marea Neagră, a murit, potrivit președintelui Zelenski.

„Nu ne este frică. Nu ne este frică de nimic”

Ucraina a decretat mobilizare militară generală împotriva invaziei ruse. Bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu mai au voie acum să plece din țară, iar președintele a declarat legea marțială.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a spus că este dezamăgit de liderii statelor membre NATO. Sursa foto: Profimedia

Zelenski a spus că va rămâne în Kiev, în ciuda faptului că susține că ar fi principala țintă a Rusiei. „Nu ne este frică. Nu ne este frică de nimic”, a spus acesta.

Mii de oameni au încercat să părăsească Kievul, fapt ce a dus trafic îngreunat pe străzile capitalei, în timp ce mulți dintre locuitorii Kievului s-au adăpostit la stațiile de metrou.

Probabil cea mai aspră sancțiune asupra Rusiei

Proteste față de război au atras mii de ruși în orașe din toată țara, iar autoritățile locale au înăbușit rapid manifestațiile. Poliția a făcut cel puțin 1.702 de arestări în 53 de orașe rusești.

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Boris Johnson au anunțat mai multe sancțiuni asupra Rusiei, inclusiv intenția de a înceta utilizarea sistemului internațional de plăți Swift de către Rusia.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, și-a exprimat furia față de liderii europeni care au părut că se tem să impună probabil cea mai aspră sancțiune asupra Rusiei. Kuleba a avertizat că politicienii europeni și americani vor fi „pătați cu sânge” dacă decid împotriva impunerii sancțiunii cu privire la Swift.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Teamă și incertitudine pe străzile din Kiev. Ucrainenii încearcă să fugă din calea Rusiei

Tancurile T-14 ale Rusiei schimbă regulile jocului. De ce sunt un combatant de temut?

Cum se compară capabilitățile militare ale Ucrainei cu cele ale Rusiei?

Top 10 lucruri mai puțin știute despre Vladimir Putin, cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase