Home » D:News » A treia zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A treia zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A treia zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE
O clădire rezidențială din Kiev, după ce a fost lovită de o rachetă rusească. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.02.2022

Este a treia zi de război în Ucraina. Forțele ruse au reușit să intre în suburbiile capitalei Kiev în ziua de vineri, 25 februarie, iar armata rusă amenință capitala dinspre nord-vest și est în cadrul unei operațiuni care vizează capturarea orașului.

Bilanțul invaziei rusești în Ucraina a ajuns la cel puțin 198 de morți, potrivit Ministerului Sănătății ucrainean. Trei copii se numără printre victime. Ministrul ar fi declarat pentru agenția de presă Interfax că 1.115 oameni au fost răniți, inclusiv 33 de copii. Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a anunțat la o conferință cu presa că țara sa va triumfa în fața forțelor ruse. Zelenski a mai precizat că forțele ucrainene controlează Kievul și zone cheie, adăugând că „ne apărăm teritoriul și viitorul copiilor noștri”.

Fostul președintele al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus că Rusia ar putea întrerupe relațiile diplomatice cu Vestul. Între timp, tot mai multe țări sunt de acord să excludă Rusia din sistemul global Swift, iar ministrul Finanțelor din Cipru a precizat că țara sa nu se opune deciziei. În Italia, liderul PD, un principal partid din coaliție, a declarat că Roma va susține măsura.

„Nu vom depune armele. Ne vom apăra statul”

Oficialii din Kiev au transmis că au avut loc și lupte pe străzile din Kiev și au îndemnat locuitorii să caute adăpost. În noaptea de vineri spre sâmbătă, capitala a fost zguduită de explozii, iar focuri de artilerie au putut fi auzite pe străzi.

Președintele Volodîmîr Zelenski a publicat un mesaj video prin care a respins zvonurile că ar fi fugit din țară. „Există foarte multe informații false în online. Sunt aici. Nu vom depune armele. Ne vom apăra statul”, a spus Zelenski.

O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului. Înregistrările video distribuite de serviciul de presă al lui Zelenski arată că încărcătura a explodat într-un apartament privat, iar una dintre încăperi a fost umplută de fum și rămășițe.

O noapte grea pentru capitala Ucrainei

Vineri seară, Zelenski a avertizat că va fi o noapte grea pentru capitală. „Această noapte va fi cea mai grea. În această noapte, inamicul va folosi toate resursele disponibile pentru a ne înăbuși rezistența. În această noapte vor lansa un asalt”, a precizat președintele Ucrainei.

Mulți ucraineni s-au pregătit de luptă. Autoritățile locale au îndemnat oamenii să rămână în locuințe, dar și să-și pregătească cocktailuri Molotov în cazul unei revolte civile împotriva luptătorilor ruși. Într-o zonă a Kievului, autoritățile au oferit mitraliere cetățenilor dispuși să lupte, iar Ministerul Apărării a permis oricărui cetățean ucrainean să se alăture armatei.

Președintele american Joe Biden a direcționat ajutoare financiare pentru Ucraina, mai exact 350 de milioane de dolari, potrivit The Guardian.

Vladimir Putin a îndemnat armata ucraineană să-și răstoarne propriul guvern

Ministerul Apărării din Rusia a susținut că forțele sale au preluat controlul asupra bazei aeriene strategice Hostomel din nord-vestul Kievului, în timp ce tancurile ruse au fost filmate de oameni în districtul Obolonskyi, la aproximativ 10 kilometri nord de centrul orașului.

Ucraineni se adăpostesc în subsolul unei clădiri din Kiev. Sursa foto: Profimedia

„Peste 50.000 de refugiați ucraineni au fugit din țară în mai puțin de 48 de ore, o majoritate în Polonia și Republica Moldova”, a declarat șeful agenției de refugiați din cadrul ONU, Filippo Grandi, adăugând că „tot mai mulți continuă să se îndrepte spre granițele țării”.

Vladimir Putin a îndemnat armata ucraineană să-și răstoarne propriul guvern, pe care l-a descris drept „o adunătură de drogați și neo-naziști care au luat ostatic întregul popor ucrainean”.

„Atunci când bombele cad peste Kiev, se întâmplă în Europa, nu doar în Ucraina”

Departamentul de Apărare al SUA a confirmat că „un atac amfibiu” al Rusiei a fost lansat în Mariupol, oraș de coastă din sud-estul Ucrainei. „Multe orașe din statul nostru sunt atacate, Chernihiv, Sumy, Harkiv, băieții și fetele noastre din Donbas, orașele din sud, atenție specială pentru Kiev. Nu putem pierde capitala”, a mai spus Zelenski.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski în cadrul unui mesaj video adresat poporului său, dar și întregii lumi, în care spune că nu a părăsit Kievul. Sursa foto: Profimedia

De asemenea, Zelenski a pledat pentru ajutor internațional și a cerut puterilor din Occident să acționeze mai rapid pentru a deconecta economia Rusiei și a ajuta Ucraina cu asistență militară. „Atunci când bombele cad peste Kiev, se întâmplă în Europa, nu doar în Ucraina. Atunci când rachetele lor ne omoară oamenii, ei omoară toți europenii”, a adăugat Zelenski.

NATO trimite trupe în țările din Europa de Est

Persoane importante din Rusia s-au alăturat protestelor și au vorbit deschis împotriva invaziei, în timp ce poliția a arestat cel puțin 1.800 de oameni la manifestații. Printre aceștia se numără vedete de televiziune și corespondenți care s-au exprimat publicat împotriva războiului în ciuda riscurilor profesionale și personale.

NATO trimite trupe în țările din Europa de Est care fac parte din Alianță, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general. De asemenea, UE și Regatul Unit au decis să înghețe activele lui Putin și ale ministrului său de Externe, Serghei Lavrov.

Consiliul Europei a suspendat Rusia în urma invaziei din Ucraina. Consiliul care include 47 de națiuni a anunțat că Rusia a fost suspendată cu „efect imediat” în urma „atacului armat al Federației Ruse în Ucraina”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rețeaua Swift. Ce este și ce ar însemna excluderea Rusiei din sistem?

Ar mai putea cineva din Rusia să-l oprească acum pe Vladimir Putin?

Este Rusia o forță de temut? Potențialul militar în 2022, mai mare ca oricând

Eroii de pe Insula Șerpilor. Ultimele cuvinte rostite de polițiștii ucraineni bombardați de ruși în Marea Neagră

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase