Elon Musk a trimis antene Starlink în Ucraina, însă acestea vin și cu un avertisment

02 03. 2022, 14:30

După ce Elon Musk a anunțat că va trimite echipamente de conectare la internet Starlink în Ucraina, un transport cu astfel de aparate a ajuns acolo în dimineața zilei de 1 martie. Însă un expert în securitate spune că acestea ar putea deveni ținte pentru ruși.

„Starlink a ajuns. Mulțumesc, Elon Musk”, a scris viceprim-ministrul ucrainean, Mihailo Fedorov, pe Twitter, la câteva zile după ce i-a cerut ajutor directorului executiv miliardar al SpaceX.

Tweetul lui Fedorov a inclus o fotografie cu spatele unui camion cu aspect militar, plin cu echipamentele de conectare la internet.

Musk a răspuns pe Twitter: „Cu mare drag”.

Terminalele arată ca antenele de televiziune prin satelit pentru locuințe și pot oferi un serviciu de internet relativ rapid, conform standardelor rezidențiale, prin conectarea la o flotă de sateliți de pe orbita joasă a Pământului.

Ce probleme ar putea întâmpina echipamentele Starlink în Ucraina

Dar John Scott-Railton, un cercetător senior la proiectul Citizen Lab al Universității din Toronto, a scris pe Twitter un mesaj prin care avertiza că terminalele ar putea deveni ținte rusești.

„Despre trimiterea antenelor Starlink în Ucraina. Un gest frumos. Dar gândiți-vă și la asta: dacă Putin controlează aerul de deasupra Ucrainei, transmisiunile uplink ale utilizatorilor atrag atenția… pentru loviturile aeriene”, a scris el pe Twitter.

„Rusia are zeci de ani de experiență în lovirea oamenilor prin țintirea comunicațiilor prin satelit”, a adăugat el într-o serie de 15 tweeturi care detaliază riscurile.

Musk a declarat pe 26 februarie că Starlink este disponibil în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în țară, al cărei internet a fost întrerupt din cauza invaziei ruse.

„Nu va fi putea fi un înlocuitor pentru internetul terestru”

Fedorov i-a mulțumit ambasadorului Ucrainei în Statele Unite pentru că a ajutat la aprobarea rapidă a activării Starlink în Ucraina.

Una dintre provocările aduse de instalarea acestor terminale pentru utilizatorii finali este că necesită un cer senin pentru a se conecta la sateliți, a spus Tim Farrar, consultant în comunicații prin satelit.

Deoarece clădirile înalte pot bloca serviciul, trebuie să mergeți în partea de sus a celei mai înalte clădiri din apropiere pentru a instala antena, a spus el. „Este un loc destul de vulnerabil”.

„Nu va fi putea fi un înlocuitor pentru internetul terestru la scară largă”, a spus el, citat de Reuters.

Vă recomandăm să citiți și:

A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Un marinar ucrainean a scufundat parțial iahtul de lux al unui oligarh rus

Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut

Cum trebuie privit riscul războiului nuclear? Concluziile trase de trei cercetători