Home » D:News » 10 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

10 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

10 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
Clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele forțelor ruse în orașul ucrainean Cernihiv. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.03.2022

Războiul în Ucraina are loc deja de 10 zile. Rusia a anunțat o încetare a focului în orașul Volnovaha și portul strategic Mariupol care au fost sub atacuri intense.

Sâmbătă, agențiile de presă de stat au publicat un comunicat de la forțele de apărare ale Rusiei care arăta că forțele armate vor opri focul la ora 9:00 (ora României), pentru a permite coridoare umanitare astfel încât civili să fie evacuați din orașele ucrainene.

Totuși, nu a existat confirmare de la forțele ucrainene, iar comunicatul nu a precizat cu certitudine cât de mult timp vor fi deschise coridoarele umanitare.

NATO a dat „undă verde pentru bombardarea Ucrainei”

Ambele orașe au fost sub bombardamente intense. Primarul din Mariupol cerea vineri coridoare umanitare pentru a permite oamenilor să fugă și să aducă alimente și resurse medicale. Mariupol nu are apă, căldură sau electricitate și hrana se epuizează rapid după ce a fost atacat de forțele ruse în ultimele cinci zile.

În Volnovaha, atacul a fost atât de intens încât cadavrele rămân pe străzi, cei adăpostiți rămân fără resurse, iar 90% din clădiri au fost avariate sau distruse.

Președintele Volodîmîr Zelenski, la o conferință cu presa. Sursa foto: Hepta.ro

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a declarat că NATO a dat „undă verde pentru bombardarea Ucrainei” prin faptul că a exclus impunerea unei interdicții de zbor. Zelenski a criticat NATO pentru că a refuzat să implementeze o interdicție de zbor deasupra Ucrainei, spunând că „toți oamenii care mor de astăzi încolo vor mori din cauza voastră, din cauza slăbiciunilor voastre, din cauza lipsei voastre de unitate”.

Centrala nucleară Zaporijjea din Ucraina a fost capturată de forțele ruse

NATO a avertizat vineri că impunerea unei interdicții de zbor ar putea provoca un război total în Europa cu Rusia care este înarmată nucleară. „Singura cale de a implementa o interdicție de zbor este de a trimite avioane de luptă NATO în spațiul aerian ucrainean, iar apoi să impunem o interdicție de zbor prin doborârea avioanelor rusești”, a precizat Jens Stoltenberg, șeful NATO. Miniștrii de Externe NATO au discutat „o interdicție de zbor” deasupra Ucrainei însă au fost de acord că avioanele NATO nu ar trebui să funcționeze deasupra Ucrainei, a adăugat Stoltenberg.

Centrala nucleară Zaporijjea din Ucraina, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost capturată de forțele ruse vineri, 4 martie, după ce un atac a declanșat un incendiu în apropiere de unul dintre cele șase reactoare. Nu au fost observate scurgeri de radiații, însă oficialii ucraineni au spus că muncitorii nu au putut să verifice toată infrastructura de securitate în urma atacului.

Lumea a evitat la limită „o catastrofă nucleară”

Un summit de urgență al consiliului de securitate al ONU a fost organizat după atacul asupra centralei Zaporijjea. Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a spus că lumea a evitat la limită „o catastrofă nucleară” și a condamnat atacurile Rusiei, adăugând că au fost „nesăbuite” și „periculoase”. Ambasada Statelor Unite în Ucraina a transmis că atacul asupra centralei nucleare este o crimă de război.

Centrala nucleară Zaporijjea, sub atacul forțelor ruse. Sursa foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a introdus o serie de noi legi care vizează libertatea presei. Putin a semnat o lege care introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru oamenii care publică „informații false” despre armata Rusiei în timp ce forțele ruse continuă invazia în Ucraina.

Numeroase organizații de presă au oprit operațiunile în Rusia sau evită cu totul subiectul războiului. Organizațiile internaționale de presă BBC, CNN, Bloomberg și CBC au anunțat că suspendă operațiunile în Rusia, declarând că legea „pedepsește presa independentă din țară”. Cotidianul rus Novaya Gazeta a transmis că va elimina materiale despre acțiunile militare ale Rusiei de pe website-ul oficial.

Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine

Rusia a interzis, de asemenea, accesul la platformele de socializare online Twitter și Facebook. Accesul la Twitter a fost restricționat, iar platforma Facebook a fost interzisă în totalitate, potrivit The Guardian.

Putin a mai semnat o lege care permite amenzi sau pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani pentru cererea de sancțiuni pentru Rusia. Vocile independente și critice față de Rusia au fost tot mai vizate în ultimele luni, iar atacul s-a intensificat de la începutul invaziei în Ucraina.

Șapte oameni au murit, inclusiv doi copii, după un atac aerian al Rusiei asupra unei zone rezidențiale rurale din regiunea Kiev care a avut loc vineri. Poliția ucraineană a transmis că a fost lovit satul Markhalivka, aflat la doar câțiva kilometri sud-vest de capitala ucraineană.

Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine după ce Rusia a lansat o invazie totală asupra țării la data de 24 februarie, a anunțat ONU, inclusiv aproximativ jumătate de milion de copii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Volodîmîr Zelenski ar fi fost vizat de cel puțin trei încercări de asasinare

Aproape 7.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin

Holodomor, foametea care a făcut parte dintr-un amplu asalt asupra identității ucrainene

Importanța pe care o are Vasilkov pentru ruși. De ce este atât de important acest oraș?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase