Home » D:News » Un start-up a creat „scutul de invizibilitate”. Iată cum funcționează!

Un start-up a creat „scutul de invizibilitate”. Iată cum funcționează!

Un start-up a creat „scutul de invizibilitate”. Iată cum funcționează!
Foto: Invisibility Shield Co./ Captură YouTube
Publicat: 10.04.2022

Mulți dintre noi ne-am dorit să fim o muscă pe perete în timpul unei conversații deosebit de interesante sau să dispărem în fundal după o gafă jenantă. Așadar, nu este surprinzător faptul că scutul de invizibilitate a fost în centrul multor lucrări de ficțiune, iar acum ar putea deveni realitate.

În ultimii ani, au existat multe încercări de a concepe un fel de tehnologie de invizibilitate. Acum, start-upul Invisibility Shield Co. din Marea Britanie a intrat în scenă cu un nou produs care să vă ajute să vă îndepliniți visul de a deveni invizibil… într-un fel.

După se poate vedea în imagini, o persoană care se ascunde după scutul de invizibilitate pare cu adevărat să dispară. Acest lucru se întâmplă datorită unui fenomen optic lenticular, în care o serie de lentile subțiri, în formă de cilindru, sunt dispuse paralel pe o suprafață.

Scutul de invizibilitate este bazat pe un fenomen optic cunoscut

O utilizare comună, pe care mulți dintre noi au întâlnit-o, a acestui fenomen optic sunt cartonașele care își schimbă imaginea în funcție de unghiul din care sunt privite, scrie Science Alert.

Desigur, folosirea lentilelor cilindrice este ceva mai complicată atunci când vorbim despre un întreg scut de invizibilitate, mai degrabă decât de o carte poștală, dar principiile de bază sunt aceleași.

„Fiecare scut folosește o matrice de lentile proiectată cu precizie pentru a direcționa o mare parte a luminii reflectate de subiect departe de observator, trimițând-o lateral pe fața scutului la stânga și la dreapta”, scrie start-upul în campania de pe Kickstarter.

„Deoarece lentilele din această matrice sunt orientate vertical, banda de lumină orientată vertical reflectată de subiectul aflat în picioare/ghemuit devine rapid foarte difuză atunci când este răspândită orizontal la trecerea prin spatele scutului”, mai scrie compania.

Lentilele în acest caz sunt foarte asemănătoare cu rândurile de denivelări orizontale de pe cartonașele amintite mai sus, dar în loc ca lumina să intre și să iasă din card în unghiuri diferite din față, aici lumina vine din spatele scutului.

Cum funcționează „scutul”?

Pe măsură ce intră în matrice, lumina care lovește părțile laterale este întinsă pentru a acoperi întreaga suprafață, făcând imaginea din spatele ei neclară. Între timp, lumina mai centrală din spatele scutului, unde se află obiectul „dispărut”, este reflectată în spate și în lateral.

Scutul de invizibilitate este deosebit de bun la menținerea integrității liniilor orizontale, dar deoarece lentilele de pe scut sunt verticale, este mai puțin eficient în a afișa linii verticale în spatele unei persoane, creând în schimb un fel de pată de lumină de fundal.

„Poți să te gândești la el ca la un ghid de undă care ghidează razele în jurul obiectului”, a declarat Alex Dinovitser, fizician de metamateriale la Universitatea din Adelaide. În fizică, ghidurile de undă pot fi considerate structuri care direcționează undele electromagnetice într-o direcție specifică. Cel mai frecvent, acestea sunt folosite în electronică (cuptorul cu microunde are un ghid de undă, de exemplu), dar există și ghiduri de undă optice.

Scutul de invizibilitate nu este o invenție nouă

Principiile din spatele produsului pe care Invisibility Shield Co. îl prezintă pe Kickstarter există de fapt de câțiva ani. Un videoclip de prezentare din 2019 al companiei militare Hyperstealth i-a inspirat rapid pe oamenii de pe YouTube să încerce să reproducă ceea ce au văzut, iar aceștia au reușit.

Există chiar și un manual de instrucțiuni disponibil gratuit, făcut de inginerul și YouTuberul Ian Charnas despre cum să-ți creezi propriul scut de invizibiltiate.

Aplicații militare

Desigur, această tehnologie nu a fost inventată pentru amuzament. Hyperstealth a fost comercializat ca un dispozitiv de ascundere a aeronavelor sau a tancurilor. Avantajul lor a fost că acest tip de lentile funcționează cel mai bine cu cât privitorul este mai departe de lentilă.

Cu toate acestea, doar ascunderea vizuală a unui obiect nu este deosebit de utilă pentru nevoile militare. În funcție de ce anume face urmărirea, ar putea fi necesare și alte dispozitive de ascundere.

„Există o mulțime de tehnologii diferite. De exemplu, [această tehnologie] nu este aceeași folosită pentru a face un avion invizibil pentru radar”, a spus Dinovitser.

„În acel caz, suprafața este proiectată să absoarbă complet radiația sau lumina. Pentru lumină, cel mai bun material pentru acest scop este VantaBlack. Nu este același lucru cu scutul invizibil, caz în care lumina trece prin el și prin jurul lui”, a adăugat el.

În concluzie, acest scut este doar un produs orientat spre consumator, însă „cercetarea invizibilității” se petrece de decenii, rezultând lucruri precum o „mantie” de invizibilitate pentru sunet, pentru undele electromagnetice și chiar pentru lumina vizibilă (dacă este vorba de o singură culoare).

Însă nu putem nega că dispozitivul vândut de Invisibility Shield Co. oferă cu siguranță conținut distractiv pentru internet, fie că este pentru a-ți păcăli câinele sau familia.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce culoare are cutia neagră a avioanelor?

Carnea de la vitele modificate genetic pentru a rezista la căldură, aprobată de FDA

O femeie susține că o companie producătoare de bere i-ar fi injectat reclame în vise

Internet pe Lună? Un start-up spune că ar putea fi posibil până în 2024

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase