Papa Francisc și-a anulat întâlnirea cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse

23 04. 2022, 00:00
Sursa foto: Profimedia

Papa Francisc și-a suspendat planurile de a se întâlni cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, luase în considerare o întâlnire cu patriarhul Kirill la Ierusalim, pe 14 iunie, a relatat Reuters la începutul acestei luni.

Acum, Papa Francisc a declarat acum într-un interviu pentru La Nacion că regretă faptul că planul a trebuit să fie „suspendat”, deoarece diplomații Vaticanului l-au sfătuit că o astfel de întâlnire „ar putea genera multă confuzie în acest moment”.

Patriarhul Kirill a părut să susțină invazia în Ucraina

Prima întâlnire a celor doi, în Cuba, în 2016, a fost prima dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă, care a divizat creștinismul în ramuri orientale și occidentale în 1054, potrivit ziarului argentinian La Nacion, citat de Sky News.

Luna trecută, Kirill, în vârstă de 75 de ani, a părut să susțină invazia Moscovei în Ucraina și a afirmat că Rusia a „intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, ci metafizică”.

El a devenit unul dintre cei mai proeminenți susținători ai invaziei lui Putin și a fost acuzat de preoții ortodocși din Ucraina că a „binecuvântat războiul”.

Putin, membru al Bisericii Ortodoxe Ruse, a descris acțiunile Moscovei ca fiind o „operațiune militară specială” în Ucraina, menită nu să ocupe teritoriu, ci să demilitarizeze și să „denazifice” țara.