Home » D:News » Modernizare nucleară „istorică”. Rusia va desfășura rachetele Sarmat până în toamnă

Modernizare nucleară „istorică”. Rusia va desfășura rachetele Sarmat până în toamnă

Modernizare nucleară „istorică”. Rusia va desfășura rachetele Sarmat până în toamnă
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.04.2022

Federația Rusă a anunțat că intenționează să desfășoare până în toamnă rachetele balistice intercontinentale Sarmat, recent testate, capabile să susțină atacuri nucleare împotriva Statelor Unite.

Obiectivul declarat de Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos, este unul ambițios, deoarece Rusia a raportat prima lansare de test abia miercuri, iar experții militari occidentali spun că este nevoie de timp înainte ca racheta să poată fi desfășurată.

Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare și să lovească ținte aflate la mii de kilometri distanță, în Statele Unite sau Europa, relatează Reuters.

Testul din această săptămână, după ani de întârzieri din cauza problemelor tehnice și de finanțare, marchează o demonstrație de forță a Rusiei într-un moment în care războiul din Ucraina a făcut ca tensiunile cu Statele Unite și aliații săi să urce la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Rachetele vor fi amplasate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia

Rogozin a declarat într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat că rachetele vor fi amplasate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia, la aproximativ 3.000 km (1.860 mile) la est de Moscova.

El a precizat că acestea vor fi amplasate în aceleași locuri și în aceleași silozuri ca rachetele Voyevoda din epoca sovietică, pe care le înlocuiesc, lucru care ar economisi „resurse și timp”.

Lansarea „super-armei” a fost un eveniment istoric, care va garanta securitatea copiilor și nepoților Rusiei pentru următorii 30-40 de ani, a adăugat Rogozin.

Îngrijorarea Occidentului față de riscul unui război nuclear a crescut de când președintele rus Vladimir Putin a dispus invazia în Ucraina, la 24 februarie, cu un discurs în care s-a referit în mod expres la forțele nucleare ale Moscovei și a avertizat că orice opoziție „va duce la astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”.

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităților”, a declarat luna trecută secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase