Home » D:News » „Trebuie să facem ceva”. ONU atrage atenția că omenirea se află într-o spirală de autodistrugere

„Trebuie să facem ceva”. ONU atrage atenția că omenirea se află într-o spirală de autodistrugere

„Trebuie să facem ceva”. ONU atrage atenția că omenirea se află într-o spirală de autodistrugere
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2022

Națiunile Unite au emis un nou raport terifiant despre viitorul omenirii și al planetei noastre, iar lucrurile nu arată deloc bine.

Publicat anual, Raportul ONU de Evaluare Anuală a Reducerii Riscului Dezastrelor are rolul de a scoate în evidență principalele modalități prin care oamenii pot cauza dezastre catastrofale. Dincolo de a mai fi surprinzător, raportul din acest an arată că trăim în iadul propriei noastre creații.

Raportul nu numai că prezintă că 300, respectiv 500 de dezastre medii spre mari au fost înregistrate anual în ultimele două decenii, dar numărul va crește la 560 de dezastre pe an până în 2030 sau 1,5 dezastre pe zi, indică Futurism.

Dezastrele sunt exacerbate de concepția colectivă cum că „totul este bine”

Cu trimitere la schimbările climatice, raportul precizează că dezastrele tot mai frecvente sunt exacerbate de concepția colectivă cum că „totul este bine”, atitudine recurentă în rândul factorilor de decizie.

Într-o declarație, UNDRR – Biroul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastru acuza „optimismul, subestimarea și invincibilitatea” pentru creșterea numărului și gravității dezastrelor globale.

„Lumea trebuie să facă mai mult pentru încorporarea riscului de dezastru în modul de viață, de construcție societală și de investiții, altfel ne îndreptăm spre distrugere”, precizează secretarul general adjunct al Națiunilor Unite Amina Mohammed. „Trebuie să facem ceva. Împreună putem încetini rata dezastrelor în timp ce lucrăm pentru aplicarea Dezideratelor Dezvoltării Sustenabile”.

Amploarea și intensitatea dezastrelor, în creștere

Veștile bune, după cum sunt ele catalogate de către UNDRR în raport, spun că adoptarea și implementarea protocoalelor sugerate au redus deja, atât numărul morților, dar și numărul total de oameni care au fost afectați de dezastrele petrecute în ultimul deceniu.

„Cu toate acestea”, continuă raportul, „amploarea și intensitatea acestor dezastre sunt în creștere, cu tot mai mulți oameni uciși sau afectați în ultimii cinci ani prin comparație cu perioada anterioară de cinci ani”.

Este cu siguranță o lectură sumbră, dar acest raport pare cu atât mai necesar cu cât catastrofa climatică continuă să devasteze planeta chiar sub ochii noștri.

Vă mai recomandăm și: 

Apocalipsa cuantică este iminentă. „O amenințare pentru modul nostru de viață”

Premierul ucrainean consideră că Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

Schimbările climatice vor produce „o reorganizare dramatică a vieții pe Pământ”

Râurile montane, indicatori ai schimbărilor climatice

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase