Un oraș din China oferă laureaților Premiului Nobel locuințe în valoare de 1,5 milioane dolari

14 05. 2022, 09:30
Sursa foto: Profimedia

Orașul Wuxi din China le oferă câștigătorilor Premiului Nobel până la 10 milioane de yuani (1,48 milioane de dolari) sub formă de subvenții pentru locuințe. Astfel, se încearcă atragerea talentele de top într-o economie care se orientează către o dezvoltare bazată pe inovare.

În ultimii ani, marile orașe din China, inclusiv centrele tehnologice în ascensiune din interiorul țării, au oferit stimulente, cum ar fi reduceri de impozite pentru absolvenții de universități, în cadrul unei lupte acerbe pentru a atrage talente în vederea modernizării economiei.

Printre cele mai importante stimulente se numără subvențiile pentru închirierea sau cumpărarea de locuințe în orașele în care prețurile proprietăților au crescut vertiginos, anunță Reuters.

Subvențiile pentru achiziționarea de locuințe, printre cele mai mari din țară

Subvențiile pentru achiziționarea de locuințe, cuprinse între 3 milioane de yuani (443 203,47 dolari) și 10 milioane de yuani (1,48 milioane de dolari), oferite de două districte din Wuxi pentru talentele din „categoria A”, inclusiv pentru laureații premiului Nobel în fizică și chimie, sunt printre cele mai mari din țară, potrivit unei declarații a autorităților locale.

Subvențiile sunt generoase în comparație cu prețurile medii ale locuințelor din oraș. În medie, prețurile locuințelor din Wuxi au fost de 14.224 de yuani pe metru pătrat în aprilie, sau 1,28 milioane de yuani pentru un apartament de 90 de metri pătrați (969 de metri pătrați).

„Unele alte orașe au acordat, de asemenea, subvenții pentru achiziția de locuințe, dar suma maximă este în general între 2 și 5 milioane de yuani”, a declarat Yan Yuejin, director de cercetare la E-house China and Development Institute din Shanghai.

Cum recompensează China talentele de rang înalt?

Săptămâna trecută, un district din orașul Chongqing, situat în sud-vestul țării, a decis să recompenseze talentele de rang înalt cu contribuții remarcabile cu subvenții de până la 10 milioane de yuani pentru achiziționarea de locuințe

Programele de atragere a talentelor au luat avânt în 2017, deoarece orașele din interiorul țării, inclusiv Xian și Chengdu, s-au prezentat lucrătorilor cu înaltă calificare ca alternative atractive la orașele de pe coastă.

Xian, care încearcă să se transforme într-un Silicon Valley în nord-vestul Chinei, a oferit subvenții pentru achiziționarea de locuințe de până la 1 milion de yuani, în timp ce centrul industrial Wuhan din centrul Chinei a atras absolvenții cu reduceri de două cifre la închirierea sau cumpărarea de locuințe.