Oligarhii lui Putin… prietenii de ieri, dușmanii de azi (DOCUMENTAR)

14 05. 2022, 09:30

This browser does not support the video element.

Oligarhii Rusiei sunt personajele care s-au îmbogățit din relațiile mai mult sau mai puțin transparente pe care le-au avut cu statul. Mulți dintre ei au fost creați chiar în regimul lui Vladimir Putin și și-au ridicat adevărate imperii, evaluate la miliarde de euro.

Foarte mulți dintre apropiații liderului de la Kremlin și-au extins averile și în Occident. În urma invaziei militare ordonate de Vladimir Putin în Ucraina, Occidentul a răspuns prin adoptarea mai multor pachete de sancțiuni, care au ca scop principal subminarea capacității Kremlinului de a finanța războiul și diminuarea capacităților de producție ale țării.

Acum, oligarhii par că încep să întoarcă armele împotriva Moscovei. Câțiva și-au transmis public opoziția față de războiul din Ucraina, un semn că Vladimir Putin își pierde controlul asupra elitei țării.

În timp ce a discutat despre impactul sancționării oligarhilor, Andrew Adams, șeful grupului Klepto Capture al Departamentului de Justiție a subliniat declarațiile făcute de persoanele care anterior susțineau activ Kremlinul care acum se plâng de pagubele din Ucraina: „Acesta este semnalul pe care l-aș căuta în ceea ce privește soliditatea și stabilitatea stăpânirii lui Putin asupra acestor oameni.”

În ciuda respingerii neobișnuite din partea oligarhilor Rusiei, experții spun că este puțin probabil ca sancționarea oligarhilor să aibă vreo influență reală asupra deciziilor militare ale Kremlinului, așa cum se aștepta Occidentul.

În acest sens, Tom Keatinge, directorul fondator al Centrului pentru Studii de Crimă Financiară și Securitate a susținut că: „În acest moment, realitatea este că singura persoană care îl va răzgândi pe Putin este Putin însuși.”

Miliardarii sancționați Mihail Fridman și Oleg Deripaska au fost unii dintre primii oameni de afaceri ruși care și-au împărtășit dezaprobarea față de invazie.

Fridman, care are dublă cetățenie, rusă și israeliană, s-a născut în orașul ucrainean Liov și a fost sceptic cu privire la sancțiunile pe care Occidentul le-a pus, de-a lungul timpului, antreprenorilor ruși ca răspuns la invazia Ucrainei.

Citește continuarea pe Gândul!