Home » D:News » Riposta navală a Ucrainei (DOCUMENTAR)

Riposta navală a Ucrainei (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.05.2022

Statele Unite ale Americii depun eforturi pentru a furniza Ucrainei rachete antinavă. Totul cu un singur scop, anume spargerea blocadei navale a Rusiei la Marea Neagră. Lista Kievului cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina Kremlinului de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a altor produse agricole în lumea întreagă.

Americanii, însă, au raportat că există mai multe obstacole în calea livrării unor arme puternice, cum ar fi instruirea îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului.

Chiar și așa, trei oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice – Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies – sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.

Harpoon este o rachetă antinavă pentru orice vreme dezvoltată și produsă de McDonnell Douglas, acum Boeing Defence, Space & Security.

Harpoon-ul obișnuit folosește un radar activ și zboară chiar deasupra apei pentru a evita apărarea. Racheta poate fi lansată de la:

  • aeronavă cu aripă fixă;
  • nave de suprafață – RGM-84, echipat cu un propulsor de rachetă cu combustibil solid care se detașează atunci când este consumat, pentru a permite turbojetului principal al rachetei să își mențină zborul;
  • submarine – UGM-84 , echipat cu un propulsor de rachetă cu combustibil solid și încapsulat într-un container pentru a permite lansarea scufundată printr-un tub torpilă;
  • baterii de apărare de coastă, din care ar fi tras cu o rachetă de amplificare cu combustibil solid.

În 1965, Marina Statelor Unite a început studiile pentru o rachetă cu raza de 45 de kilometri pentru utilizarea împotriva submarinelor la suprafață. Numele Harpoon a fost atribuit proiectului.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase