Home » D:News » Indienii devin tot mai grași. Cum poate fi gestionată problema obezității?

Indienii devin tot mai grași. Cum poate fi gestionată problema obezității?

Indienii devin tot mai grași. Cum poate fi gestionată problema obezității?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 28.05.2022

Indienii devin din ce în ce mai grași, potrivit unui studiu guvernamental, iar experții atrag atenția asupra crizei sanitare în lipsa unor mecanisme de control a obezității.

Cândva, obezitatea era considerată o problema a Vestului, dar în prezent această afecțiune incepe să se răspândească și în țările cu venit mic și mediu – dar în India, situația este cu totul alta. Cunoscută multă vreme că o țară a celor prost hrăniți și cu o greutate sub medie, in prezent a intrat în lista celor cinci țări cu o rată mare de obezitate.

O estimare din 2016 arată un număr de 135 de milioane de indieni că fiind obezi sau supraponderali. Acest număr, a început să crească din ce în ce mai mult. Potrivit ultimului Studiu National al Sănătății Familiei – NFHS-5, aproape 23% din bărbați și 24% din femei au un indice al masei corporale mai mare sau egal cu 25, indică BBC.

„India se confruntă cu o epidemie de obezitate, la fel că întreaga lume și mă tem că foarte curând se va transforma într-o pandemie”, arată Dr. Ravindran Kumeran, chirurg în orașul sudic Chunnai, Madras și fondator al Fundației Obezității din India.

O epidemie cu potențial de pandemie

IMC se calculează luând în considerare înălțimea unui individ și greutatea acestuia, fiind cea mai uzitată metoda de clasificare: normalitate, supraponderalitate, obezitate și obezitate morbidă. Potrivit OMS, un indice de 25 sau superior se consideră supraponderalitate.

Dar Kumeran și mulți alți specialiști cred că pentru populațiile aud-asiatice, se impune nevoia unor modificări cu cel puțin două puncte sub fiecare dintre etape, adică un indice general de referință de 23. Potrivit OMS, prea multă grăsime corporală creste riscul unor boli specifice, printre care și 13 tipuri de cancer, diabet de tip 2, probleme cardiace și afecțiuni ale plămânilor. Iar în ultimul an, 2,8 milioane de persoane au murit pe întreaga planetă din cauza obezității.

Dr. Pradeep Chowbey, fostul președinte al Federației Internaționale pentru Chirurgia O Obezității și Afecțiuni Metabolice spune că „fiecare 10 kilograme suplimentare peste greutatea normală, reduce durata de viață cu trei ani. Astfel că dacă cineva are un surplus de 50 de kilograme, pot pierde până la 15 ani. Am asistat și la rata de mortalitate din timpul pandemiei ai am văzut cum rata de mortalitate era de trei ori mai mare în rândul persoanelor obeze sau supraponderale”.

Chirurgia bariatrică este o posibilă soluție?

Chowbey a inițiat o metodă de chirurgie bariatrică în India acum 20 de ani – o metodă folosită că ultimă metodă în tratarea celor cu un IMC de 40 sau superior. „Am făcut un studiu pe 1000 de indivizi acum trei ani și am descoperit că obezitatea afectează sănătatea sexuală și conduce la o stimă de sine scăzută, ceea ce ar putea afecta psihicul și căsnicia”.

Siddarth Mukharjee, un actor în vârstă de 56 de ani a trecut prin această procedura în 2015. Că atlet, cu câțiva ani înainte cântarea 80-85 de kilograme până a suferit un accident care a pus capăt carierei sale de sportiv.

„Aveam dieta unui sportiv. Mâncăm multe mâncăruri cu ulei, picante și obișnuiam să beau, așa că m-am tot îngrășat până am ajuns la 188 de kilograme”, spune acesta. Mai mult, au intervenit și alte afecțiuni, diabet, colesterol, tiroida și probleme de respirație.

O „taxă a păcatului” pentru alimentele nesănătoase

„Guvernul a fost ocupat cu prevenirea și conștientizarea bolilor infecțioase, așa că au mai rămas puține resurse și puțin timp pentru adresarea bolilor stilului de viață. Dar obezitatea este foarte costisitoare și dificil de controlat și pune mult stres pe sistemul sanitar”, spune Chowbey.

Acum câțiva ani se vorbea despre o „taxă a păcatului” care să crească prețurile pentru alimentele nesănătoase pentru a descuraja astfel consumul, dar experții în sănătate sunt de părere că nu va avea efect din cauza presiunilor marilor companii.

Vă mai recomandăm și:

Legătura dintre stres, metabolism și obezitate. Ce au descoperit, în premieră, cercetătorii?

Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?

Microbii din intestine, sau microbiomul, ar putea fi responsabili pentru obezitate

Ce se întâmplă cu adevărat cu metabolismul nostru atunci când ținem regim

 

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase