Un supercomputer american a „spart” bariera exascale, fiind cel mai rapid din lume

18 06. 2022, 02:00

SUA au reușit să dezvolte primul supercomputer „adevărat” exascale din lume, onorând un angajament făcut de președintele Barack Obama în urmă cu aproape șapte ani și introducând lumea într-o nouă eră a capacității de calcul.

Până acum, cele mai rapide supercomputere din lume încă mai funcționau pe petascale, realizând un cvadrilion de calcule pe secundă. Exascale aduce acest lucru la un nivel cu totul nou, atingând un cvintilion de operații pe secundă, indică Science Alert.

Supercomputerul Frontier, construit la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Tennessee, a devenit acum primul supercomputer cunoscut din lume care a demonstrat o viteză a procesorului de 1,1 exaFLOPS, adică 1,1 cvintilioane de operațiuni în virgulă mobilă pe secundă, sau FLOPS.

Cel mai rapid computer din lume

Rezultatul a fost confirmat de un test de omologare numit HPL – High-Performance Linpack. Pe cât de impresionant sună, limitele Frontier sunt chiar mai uimitoare, fiind vorba despre un supercomputer care în teorie poate atinge performanțe de 2 cvintilioane de calcule pe secundă.

Totuși, lăsând toate teoriile deoparte, este punctul de referință standardizat HPL care contează cel mai mult la TOP500, un clasament făcut de două ori pe an privind cele mai puternice supercalculatoare din lume. Scorul de debut al lui Frontier înseamnă că acum este clasat drept cel mai rapid sistem din lume în acest domeniu de elită al mașinilor. „Cu un scor HPL exact de 1,102 exaFLOPS, Frontier nu este doar cel mai puternic supercomputer care a existat vreodată, ci este și prima mașină exascale adevărată”, explică anunțul TOP500 privind noul clasament.

Din punct de vedere tehnic, bariera exascale a fost spartă pentru prima dată în 2020 de proiectul de calcul distribuit Folding@home, care lucrează la diferite probleme medicale. Dar Frontier este prima mașină exascale adevărată, deoarece calculele nu au fost răspândite pe numeroase computere de acasă, cum este Folding@home.

Depășirea barierei exascale

Oamenii de știință în domeniul informaticii se îndreaptă spre piatra de hotar exascale de ani de zile, pragul reprezentând un nou nivel de putere de calcul pentru calcularea soluțiilor la probleme foarte complexe care implică cantități mari de date, cum ar fi modelarea sistemelor climatice, conceperea de noi tipuri de materiale și medicamente sau cele mai mari mistere ale fizicii.

Progresul în domeniu a fost aproape la fel de rapid ca și supercalculatoarele în sine. În ultimii doi ani, mașina numărul unu a fost supercomputerul japonez Fugaku, care în 2020 a înregistrat 415,5 cvadrilioane FLOPS, adică 415,5 petaFLOPS. La acea vreme, aceasta era de aproape trei ori mai bună decât mașina pe care a eliminat-o de pe primul loc, supercomputerul Summit construit de IBM, care se află și la Laboratorul Național Oak Ridge.

În noile clasamente din 2022, Summit a fost retrogradat pe poziţia a patra pe lista TOP500 – cu un scor nou de 148,8 petaFLOPS – cu mult în urma performanţei lui Frontier, Fugaku – pe locul doi la 442 petaFLOPS – şi nou-venitul LUMI din Finlanda, care a marcat 151,9 petaFLOPS. Dintre toate aceste supercalculatoare masiv puternice, doar Frontier a atins performanțe exascale adevărate, cel puțin acolo unde contează, conform TOP500. „Având în vedere faptul că vârful teoretic al lui Fugaku este deasupra barierei 1 exaFLOP, există motive să numim și acest sistem o mașină exascale”, se arată în anunțul TOP500.

„Frontier este singurul sistem capabil să demonstreze acest lucru la testul de referință HPL”

„Cu toate acestea, Frontier este singurul sistem capabil să demonstreze acest lucru la testul de referință HPL”. Există, au subliniat unii, un elefant în cameră: absența unor noi supercomputere chinezești din lista TOP500, care nu au fost depuse oficial pentru a fi luate în considerare în cadrul concursului.

Aceasta înseamnă că nu știm sigur cum s-ar putea compara cu sistemele clasate din acest an, deși supercalculatoarele chineze s-au descurcat cu siguranță bine în clasamentele din anii precedenți, iar unii comentatori cred că China ar putea avea mai multe sisteme exascale iminente în pregătire. Nimic dintre acestea nu înlătură realizările uriașe ale lui Frontier.

Deocamdată, această mașină incredibilă se clasează drept cel mai avansat computer de pe planetă – o centrală de 600 de milioane de dolari SUA gata să ne spună multe lucruri minunate și importante. „Frontier inaugurează o nouă eră a calculului exascale pentru a rezolva cele mai mari provocări științifice ale lumii”, spune directorul ORNL, Thomas Zacharia. „Această piatră de hotar oferă doar o previzualizare a capacității de neegalat a lui Frontier ca instrument pentru descoperirea științifică”.

Vă mai recomandăm și:

Supercomputerele au dezvăluit ceva nemaivăzut până acum după ce au simulat o gaură neagră

Test de cultură generală. Care este cea mai veche civilizație din lume?

China ar fi construit în secret două sisteme de supercomputere de tip exascale

O structură radio necunoscută a fost detectată în jurul celui mai strălucitor quasar din Univers