Home » D:News » Valul de căldură din Europa a doborât recorduri de temperatură în Franța

Valul de căldură din Europa a doborât recorduri de temperatură în Franța

Publicat: 21.06.2022
Valul de căldură din Europa a doborât recorduri de temperatură în Franța
Credit foto: Shutterstock

Căldura extremă care s-a răspândit în Europa săptămâna trecută a doborât sâmbătă în Franța recordurile istorice, când s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, potrivit Bloomberg.

Media temperaturilor zilnice din Franța a urcat sâmbătă la 27,4 grade Celsius (81,3 grade Fahrenheit), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această lună, potrivit Meteo France. Valul de căldură a adus caniculă și în Spania, Italia și în unele părți din Marea Britanie.

Trei orașe din Franța au doborât recordurile de căldură din toate timpurile, Biarritz, un oraș preferat de regalitatea europeană în secolul al XIX-lea, cunoscut pentru verile sale blânde, a înregistrat 42,9 grade Celsius. În cel puțin alte 16 orașe și localități s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru luna iunie, iar în cea mai mare parte a vestului țării s-au înregistrat în jur de 40 de grade Celsius.

Trei orașe din Franța au doborât recordurile de căldură din toate timpurile

În Spania și Franța sunt prognozate temperaturi mai blânde în următoarele zile, potrivit agențiilor meteorologice naționale. Valul de căldură se va muta apoi în Italia, cu temperaturi în sudul și centrul țării care vor crește până la aproximativ 38 de grade Celsius, iar în unele locuri vor atinge 40 de grade Celsius.

Căldura intensă contribuie la răspândirea incendiilor de vegetație, în timp ce praful saharian adus de vânturile puternice din sud înrăutățește calitatea aerului, scrie Mediafax.

Schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie de 5 până la 10 ori mai intense decât în urmă cu un secol și sunt cu 1,8 până la 4 grade Celsius mai fierbinți, potrivit datelor științifice citate de Meteo France. Încălzirea globală va duce probabil la fenomene meteorologice extreme și mai intense, inclusiv valuri de căldură, secetă, ploi și inundații.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase