Home » D:News » O tulpină de poliovirus, care provoacă poliomielită, detectată sistemul de canalizare din Londra

O tulpină de poliovirus, care provoacă poliomielită, detectată sistemul de canalizare din Londra

O tulpină de poliovirus, care provoacă poliomielită, detectată sistemul de canalizare din Londra
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 28.06.2022

O tulpină de poliovirus care poate provoca uneori paralizie a apărut în sistemul de canalizare din Londra și s-ar putea răspândi în rândul persoanelor din proximitatea regiunilor de nord și de est ale capitalei Marii Britanii, a avertizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

UKHSA a lansat o investigație pentru a înțelege amploarea acestei răspândiri și pentru a semnala orice cazuri suspecte. În general, virusul prezintă un risc „extrem de scăzut” pentru publicul larg, dar are potențialul de a se răspândi în zonele cu acoperire neregulată a vaccinului, a informat agenția.

„În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu sunt complet vaccinate, așa că, dacă tu sau copilul tău nu sunteți la curent cu vaccinurile antipoliomielitei, este important să vă contactați medicul de familie pentru a completa schema de vaccin sau dacă nu sunteți sigur, să vă verificați Cartea Roșie”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, indică Live Science.

„Majoritatea populației din Marea Britanie va fi protejată de vaccinurile din copilărie, dar în unele comunități, acolo unde acoperirea este scăzută, persoanele pot rămâne expuse riscului”, a adăugat Saliba.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în 2003 eradicarea poliomielitei în Regatul Unit

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în 2003 eradicarea fenomenului de poliomielită în Regatul Unit și, în general, există un risc scăzut de transmitere a poliomielitei în țară din cauza ratei ridicate de vaccinare, potrivit UKHSA. Cu toate acestea, în ultimii ani, rata vaccinării copiilor a scăzut în toată țara și mai ales în anumite zone ale Londrei, așa că agenția de sănătate îi îndeamnă acum pe rezidenți să verifice situația de vaccinare a copiilor lor.

UKHSA și Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate monitorizează în mod regulat poliovirusul din probele de ape uzate colectate de la London Beckton Sewage Treatment Works. Într-un an obișnuit, agențiile detectează unul până la trei poliovirusuri neînrudite care pândesc în sistemul de canalizare, dar acestea tind să fie evenimente izolate legate de indivizii vaccinați.

Vaccinul antipoliomielitei oral conține poliovirusuri vii, dar slăbite, care pot ajunge în scaunul persoanelor vaccinate și, astfel, ajung în canalizare, conform Inițiativei Globale de Eradicare a Poliomielitei. Daca raman slabi, aceste poliovirusuri legate de materiile fecale pot de fapt creste nivelul de imunitate în comunitățile cu salubritate precară, prin răspândirea la persoanele nevaccinate. Cu toate acestea, în unele cazuri, virușii au evoluat pentru a se comporta mai mult ca niște poliovirusuri sălbatice, care apar în mod natural și care pot provoca boli la persoanele care nu sunt complet vaccinate.

Mai multe abordări de tratament

Din cauza acestui risc, multe țări, inclusiv S.U.A., utilizează doar vaccinuri antipoliomielite „inactivate”, mai degrabă decât vaccinuri orale, iar pentru eradicarea completă a poliomielitei, toate țările vor trebui în cele din urmă să înceteze utilizarea vaccinuri orale, afirmă GPEI.

La Londra, oficialii din domeniul sănătății au detectat mai multe poliovirusuri strâns legate în probele de ape uzate colectate între februarie și mai. Printre acestea, au găsit poliovirusul de tip 2 – VDPV2, cel mai comun tip de poliovirus derivat din vaccin. VDPV2 poate provoca rareori boli severe și paralizie la cei care nu sunt complet vaccinați, conform UKHSA. Prezența VDPV2 sugerează că poliovirusul se poate răspândi printre „persoane strâns legate din nordul și estul Londrei”, care acum elimină virusul în scaun, se arată în comunicat. Până acum, virusul a fost detectat doar în canalizare și nu au fost raportate cazuri de paralizie.

„Majoritatea londonezilor sunt pe deplin protejați împotriva poliomielitei și nu vor trebui să ia nicio măsură suplimentară, dar NHS va începe să contacteze părinții copiilor sub 5 ani din Londra și care nu sunt la zi cu vaccinurile”.

Vă mai recomandăm și:

Mozambic a depistat primul caz de poliomielită din ultimii 30 de ani

Un copil din Ucraina, diagnosticat cu poliomielită. Boala a fost eradicată în Europa în 2002

Poliomielita sau paralizia infantilă. De ce au apărut epidemiile tocmai în țările dezvoltate?

”Sicriele de fier” în care sunt nevoite să trăiască persoanele afectate de poliomielită. Sunt vechi de peste 50 de ani

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase