O navă spațială chineză a fotografiat în întregime planeta Marte

02 07. 2022, 09:30
Sursa foto: Profimedia

O navă spațială chineză fără echipaj a surprins imagini care acoperă întreaga planetă Marte, inclusiv polul sudic al planetei, după ce a înconjurat-o de peste 1.300 de ori de la începutul anului trecut, a anunțat miercuri presa de stat.

Tianwen-1 a ajuns cu succes pe planeta roșie în februarie 2021. De atunci, un robot a fost plasat pe suprafața planetei, iar o sondă a supravegheat Marte din spațiu.

Printre imaginile realizate din spațiu s-au numărat primele fotografii realizate de China la polul sud marțian, unde se află aproape toate resursele de apă ale planetei, citată de Reuters.

Apă găsită sub gheața de la polul sud al Planetei Roșii

În 2018, o sondă orbitală operată de Agenția Spațială Europeană descoperise apă sub gheața de la polul sud al planetei.

Localizarea apei din subsol este esențială pentru a determina potențialul planetei pentru viață, precum și pentru a oferi o resursă permanentă pentru orice explorare umană acolo.

Imagini de înaltă rezoluție cu Marte

Alte imagini ale Tianwen-1 includ fotografii ale canionului Valles Marineris, lung de 4.000 de kilometri, și ale craterelor de impact de pe înălțimile din nordul planetei Marte, cunoscute sub numele de Arabia Terra.

Tianwen-1 a trimis, de asemenea, imagini de înaltă rezoluție ale marginii vastului crater Maunder, precum și o vedere a muntelui Ascraeus Mons de 18.000 de metri, un vulcan de mari dimensiuni descoperit pentru prima dată de nava spațială Mariner 9 a NASA în urmă cu mai bine de cinci decenii.