Home » D:News » O persoană a scris sute de articole false pe Wikipedia timp de 10 ani

O persoană a scris sute de articole false pe Wikipedia timp de 10 ani

O persoană a scris sute de articole false pe Wikipedia timp de 10 ani
Foto: Shutterstock
Publicat: 02.07.2022

Un colaborator chinez misterios, care poartă numele de „Zhemao”, și-a petrecut 10 ani scriind pe Wikipedia relatări fictive despre istoria Rusiei, scriind peste 200 de articole și contribuind la alte câteva sute.

Editorii au observat ulterior relatările falsificate, după 10 ani în care le-au găzduit fără să știe, și le-au eliminat de pe Wikipedia.

Împletitura de minciuni creată de Zhemao este uimitoare, deși informațiile sunt în întregime inventate. Contribuțiile acestui utilizator variază de la relatări fictive despre rivalitățile slave până la povești despre oficialii dinastiei Qing, un amestec amețitor de ficțiune fantastică și istorie demnă de o serie de romane fantastice, notează Futurism. Este clar că s-a depus foarte mult efort în realizarea acestora relatări.

Nu trebuie să avem încredere în articolele îndoielnice de pe Wikipedia

Această întâmplare ar trebui să ne reamintească de faptul că nu trebuie să credem tot ceea ce citim pe internet, mai ales atunci când este vorba de unele articole îndoielnice din enciclopedia online Wikipedia.

Subiectul este deosebit de relevant, având în vedere istoria problematică a Chinei cu controlul narațiunii istorice folosind propagandă (de fapt, chiar Sixth Tone, publicația chineză în limba engleză care a scris inițial despre acest subiect, este supravegheată de guvernul chinez).

„Articolele din Wikipedia în chineză, care sunt mai detaliate decât cele în limba engleză și chiar decât Wikipedia în rusă, sunt extrem de confuze”, a scris romancierul fantasy Yifan.

„Personaje care nu există în enciclopedia engleză-rusă apar în Wikipedia chineză, iar aceste personaje sunt amestecate cu personaje istorice reale, astfel încât să nu se poată distinge realul de fals”, a adăugat el.

Autorul articolelor false a oferit scuze publice

După ce Wikipedia a observat articolele false, Zhemao a adresat scuze publice.

„Un proverb ne învață că pentru a spune o minciună trebuie să spui mai multe minciuni. Am fost reticent să șterg sutele de mii de cuvinte pe care le-am scris, dar, ca urmare, am ajuns să pierd milioane de cuvinte și un cerc de prieteni din mediul academic s-a prăbușit”, se arată în mesajul autorului articolelor false, tradus de Sixth Tone.

Această poveste ne face să ne punem o mulțime de întrebări: care au fost motivele reale ale lui Zhemao? Narațiunile fictive au avut consecințe reale în lumea reală?

Poate că dacă Zhemao ar fi ales un alt mod de a-și disemina munca, i-am citi romanele de ficțiune istorică în locul scuzelor față de Wikipedia.

Vă recomandăm să citiți și:

„Atletul lui Dumnezeu”, care a contribuit la prăbuşirea comunismului

Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat timp de patru secole – VIDEO

Cine este omul care ne-a arătat că Sistemul Solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă numele

Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase