Home » Istorie » Un matematician rus crede că istoria nu s-a întâmplat. Pe ce se bazează?

Un matematician rus crede că istoria nu s-a întâmplat. Pe ce se bazează?

Publicat: 08.06.2022

Ați observat vreodată cât de mult seamănă sculptura David a lui Michelangelo cu alte statui antice grecești și romane? V-ați întrebat vreodată de ce? Un matematician rus crede că acest lucru este cauzat de faptul că istoria nu s-a întâmplat.

Ați putea crede că acest lucru se datorează faptului că „oamenii sunt uneori inspirați din trecut” sau pentru „faptul că statuile antice nu arată deloc așa cum ne imaginăm”, dar nu! Adevărul, dacă îl credem pe matematicianul rus pe nume Anatoly Fomenko, este mult mai întunecat, scrie IFL Science.

Potrivit lui Fomenko, istoria nu s-a întâmplat niciodată cu adevărat.

Cum a concluzionat Fomenko că istoria nu s-a întâmplat?

Să fie aceasta o altă conspirație precum „Teoria timpului fantomă”? Nu, cronologia lumii propusă de Fomenko este poate chiar mai ciudată decât cea care spune că 300 de ani de istorie nu s-au întâmplat niciodată. Conform lui Fomenko, toată istoria dinainte de anii 1600 d.Hr. este falsă.

Teoria (un termen folosit aici cu un sens deosebit de larg) se bazează în principal pe statistici.

Luați o carte despre orice perioadă istorică, spune el, și veți găsi chiar și cele mai imparțiale înregistrări răspândite uniform: mai multe pagini dedicate unei regine sau unei descoperiri; mai puține despre o oarecare dinastie sau un oarecare rege.

Există un motiv întemeiat pentru asta: Ginghis Han, de exemplu, a făcut mult mai multe lucruri în timpul vieții decât un om obișnuit, așa că avem mai multe de spus despre el. Dar, potrivit lui Fomenko, aceste discrepanțe nu ne spun doar cât de interesantă a fost o figură istorică sau o perioadă de timp, ci dezvăluie și o conspirație mondială care se întinde timp de secole în urmă.

Tipare istorice

De zeci de ori de-a lungul „istoriei”, spune el, vedem cum apar în cronologie tipare precum acesta; exact aceleași tipare, crede el. Comparați, de exemplu, povestea Regatului Iudeii din Epoca Fierului cu Imperiul Bizantin: ni s-a spus că cele două perioade au avut loc la mai mult de un mileniu una de cealaltă, dar dacă îmbinați mai mulți împărați într-unul singur și pretindeți că Imperiul Bizantin s-a dezintegrat cu aproximativ 500 de ani mai devreme decât a făcut-o de fapt, cele două istorii sunt identice!

În loc să deducă din această observație că oamenii sunt o specie previzibilă, condamnată să repete mereu aceleași greșeli până la dispariție, Fomenko a concluzionat ceva mult mai măreț: că istoria nu s-a întâmplat.

Tot ceea ce s-a întâmplat înainte de 1600, a spus el, este probabil doar o amestecare și repovestire a aceleiași mici colecții de evenimente. Cum rămâne cu toate acele lecții de la școală despre romani sau greci antici? Minciuni. Poveștile despre faraonii egipteni? Doar atât: povești – adevărații faraoni au trăit alături de Isaac Newton și Mayflower.

Biblia? Nu are niciun sens, crede Fomenko. Potrivit lui, Iisus s-a născut în Crimeea, în 1152 d.Hr., ceea ce ne face să ne întrebăm ce anume înțelege matematicianul din sintagma „d.Hr.” (după Hristos).

Istoria nu s-a întâmplat și persoanele din Biblie au existat mult mai târziu?

Dacă credeți că asta este exagerat, trebuie să aflați și ce spune Fomenko despre Vechiul Testament. Majoritatea figurilor istorice majore sunt de fapt compuse sau reimaginate după oameni care au trăit mult mai târziu, spune el; un exemplu notabil fiind regele biblic Solomon.

Potrivit lui Fomenko, regele Solomon este de fapt aceeași persoană cu Suleiman Magnificul, al zecelea sultan al Imperiului Otoman, care a domnit între 1520 și 1566 d.Hr. Ceea ce ar însemna că Vechiul Testament este mai nou decât Noul Testament, iar Isus era aparent capabil să-și amintească lucruri petrecute cu 400 de ani în viitor.

Conspirația

Dar de ce? Care este scopul acestei conspirații? Potrivit lui Fomenko, această mare minciună se rezumă la o alianță între Papă, Sfântul Imperiu Roman și dinastia rusă Romanov cu scopul, destul de inexplicabil în acest din urmă caz, de a ascunde puternica „Hoardă Rusă”.

Versiunea istoriei a lui Fomenko arată precum conspirația Illuminati dacă ar fi spusă din punctul de vedere al Illuminati: Hoarda Rusă era un imperiu vast și puternic, responsabil pentru construirea piramidelor și întemeierea Romei; a fost vârful de lance al colonizării Americilor și a deținut puterea supremă în Europa.

Din păcate, se pare că Hoarda Rusă se afla la acel nivel foarte specific de putere în care, în ciuda impactului avut asupra lumii în moduri extrem de vizibile și de lungă durată și în ciuda faptului că a apărut relativ recent, a fost, de asemenea, inexplicabil de ușor de ascuns de publicul larg. Acesta fiind, desigur, singurul motiv pentru care nu ai auzit de ei.

Nu există nicio dovadă solidă care să susțină teoria conform căreia istoria nu s-a întâmplat

Există atât de multe lipsuri în teoria lui Fomenko încât istoricul Charles Halperin a spus că lucrarea matematicianului este „atât de absurdă încât nu a meritat timp valoros de cercetare academică pentru a o respinge”, adăugând că „ar putea fi scrise volume întregi corectând fiecare pagină”.

În primul rând, există datare cu carbon. Și dendrologie. Și o mulțime de dovezi ale lucrurilor care au existat înainte de 1600 d.Hr. Fomenko spune că aceste tehnici sunt defectuoase, dar apoi folosește falsul Giulgiu din Torino ca dovadă a duratei de viață a lui Isus; în mod surprinzător, el spune că Giulgiul din Torino este legitim, deoarece „datarea cu radiocarbon a Giulgiului… este greșită” față de datele calculate de el.

El stabilește că Roma, Ierusalimul și Troia sunt același oraș, repovestit de diferiți cronicari, lucru ușor de contrazis având în vedere că aceste locuri există și în prezent și nu sunt în același loc.

Argumente lingvistice

„Argumentele lingvistice” propuse în sprijinul ideii „sunt lipsite de valoare”, spune Halperin, subliniind că „slavona nu a fost niciodată scrisă de la dreapta la stânga sau fără vocale. Cuvântul ‘mongol’ nu a derivat din grecescul megalion, nici ‘Batu’ din cuvântul rus batia, care înseamnă ‘tată’. ‘Otoman’ nu este o variantă a ‘ataman’, ‘Vasilii’ nu înseamnă ‘basileus’ și așa mai departe până la infinit […] O cantitate uluitoare de reconstrucții ale lui Fomenko și Nosovskii sunt fondate exclusiv pe baza unei lipse de competență lingvistică”.

Probabil cel mai îngrijorător este faptul că universul paralel al lui Fomenko este surprinzător de popular. În Rusia, cel puțin, mai mult de un milion de exemplare din istoria lui în șapte volume au fost vândute acolo, iar Halperin susține că până la 30% dintre ruși au o oarecare simpatie pentru ideile matematicianului.

„O carte inutilă și înșelătoare”

Fomenko ar putea fi respectat în cercurile academice, dar ca matematician, cu siguranță nu ca istoric.

După cum a scris H.G. van Bueren, profesor emerit de astronomie la Universitatea din Utrecht, în recenzia sa asupra lucrării lui Fomenko: „singurul lucru bun care poate fi spus (despre lucrarea lui Fomenko, n.r.) este că conține o cantitate enormă de material istoric faptic; însă acesta este ordonat neîngrijit; este prost scris; și este amestecat cu presupuneri fără sens; sunt totuși multe lucruri utile. Însă restul cărții nu are absolut nicio valoare… Pe scurt: o carte inutilă și înșelătoare”.

Vă recomandăm să citiți și:

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Misterul navei fantomă Mary Celeste ar fi fost elucidat. De ce a fost abandonată corabia?

Regina Elisabeta a II-a, povestea unui simbol

Ce se ascunde în interiorul piramidelor Maya? Tainele structurilor monumentale, dezvăluite

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase