Home » D:News » Kim Jong Un a declarat victorie împotriva COVID-19. Coreea de Nord a ridicat restricțiile

Kim Jong Un a declarat victorie împotriva COVID-19. Coreea de Nord a ridicat restricțiile

Kim Jong Un a declarat victorie împotriva COVID-19. Coreea de Nord a ridicat restricțiile
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.08.2022

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat victoria în lupta împotriva coronavirusului, ordonând ridicarea restricțiilor dure anti-COVID impuse în luna mai, a anunțat presa de stat din Coreea de Nord, potrivit CNN.

Coreea de Nord nu a dezvăluit câte cazuri confirmate ale virusului a descoperit, dar din 29 iulie nu a raportat noi situații de persoane infectate. După ce a dispus anularea măsurilor anti COVID, Kim a declarat că țara trebuie să mențină o „barieră antiepidemică puternică ca oțelul și să intensifice activitatea antiepidemică până la sfârșitul crizei globale de sănătate”, potrivit agenției de știri de stat KCNA.

Analiștii au declarat că, deși Nordul autoritar s-a folosit de pandemie pentru a înăspri controalele sociale, declarația sa de victorie ar putea fi o pregătire pentru restabilirea comerțului. De asemenea, observatorii cred că anunțul ar putea deschide calea pentru ca Nordul să efectueze un test de armă nucleară pentru prima dată din 2017.

În loc de cazuri, Coreea de Nord a raportat persoanele cu febră

Rata oficială a deceselor din Coreea de Nord, de 74 de persoane, este un „miracol fără precedent” în comparație cu alte țări, a relatat KCNA, citând un alt oficial. În loc de cazuri confirmate, Coreea de Nord a raportat numărul de persoane cu simptome de febră. Aceste cazuri zilnice au atins un vârf de peste 392.000 pe 15 mai, determinându-i pe experții în sănătate să avertizeze cu privire la o criză inevitabilă.

Sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că și liderul nord-coreean a suferit de simptome de febră și a dat vina pe pliantele din Coreea de Sud pentru provocarea epidemiei, a scris KCNA.

„Chiar dacă era grav bolnav, cu febră mare, nu a putut să se culce nici măcar o clipă gândindu-se la oamenii de care a trebuit să aibă grijă până la sfârșit în fața războiului antiepidemic”, a spus ea într-un discurs.

Organizația Mondială a Sănătății a pus sub semnul întrebării afirmațiile liderilor din Coreea de Nord, spunând luna trecută că este de părere că situația se înrăutățește, nu se ameliorează, pe fondul absenței unor date independente. Declarația de victorie a Pyongyangului vine în ciuda faptului că nu a lansat niciun program de vaccinare cunoscut. În schimb, țara spune că s-a bazat pe restricții, tratamente cu medicamente de producție proprie și pe ceea ce Kim a numit „sistemul socialist avantajos de tip coreean”.

Nordul a declarat că a efectuat controale medicale intensive la nivel național, printre măsurile luate numărându-se testele zilnice PCR din apa colectată în zonele de frontieră. De asemenea, coreenii susțin că au dezvoltat noi metode pentru a detecta mai bine virusul și variantele sale, precum și alte boli infecțioase, cum ar fi variola maimuței.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase