Home » D:News » Câte vieți au salvat, cu adevărat, restricțiile din pandemie?

Câte vieți au salvat, cu adevărat, restricțiile din pandemie?

Câte vieți au salvat, cu adevărat, restricțiile din pandemie?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 21.08.2022

Restricțiile din pandemie au salvat în Italia între 50.000 și 100.000 de vieți, spune un epidemiolog.

Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricțiile au salvat între 50.000 și 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricțiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie și 10 aprilie 2020, adică la începutul pandemiei. În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia și din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricțiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 și 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate”.

„Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta”

Referitor la adoptarea măștilor și la distanțare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Și apoi trebuie să ne amintim că practic toate țările au impus masca și distanțarea, așa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuși de câteva mii de vieți salvate. Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puțin folos”, declară epidemiologul.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieți, Carlo La Vecchia spune: „cu siguranță, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

„Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000 de morți”

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate și ele de patologii importante care au dus la deces”.

Cifrele oficiale dau 174.000 de morți: „Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000, dar sunt estimări dificile”.

Întrebat, mai departe, dacă va exista un alt val în toamnă, cu o nouă creștere a numărului de decese, La Vecchia afirmă: „nu neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să apară o nouă variantă sau subvariantă. Până acum, Omicron 5 nu mai este capabil să crească numărul de infecții. Iar Omicron 2.75, Centaurus, nu pare preocupant.”

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase