Home » D:News » Cum vor marca marile muzee ale lumii 50 de ani de la moartea lui Picasso?

Cum vor marca marile muzee ale lumii 50 de ani de la moartea lui Picasso?

Cum vor marca marile muzee ale lumii 50 de ani de la moartea lui Picasso?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.09.2022

Cea de-a cincizecea aniversare a morții marelui pictor spaniol Picasso, decedat la 8 aprilie 1973, va fi marcată prin evidențierea „moștenirii sale artistice și a permanenței operei sale” în mai multe expoziții în marile muzee ale lumii, potrivit Le Figaro.

De la Prado la Centrul Pompidou și până la Met din New York, 42 de expoziții vor fi organizate în întreaga lume pentru a marca cea de-a 50-a celebrare a morții lui Picasso, o „mobilizare fără precedent” pentru „cel mai celebru artist al artei moderne”, potrivit Madridului și Parisului. Pregătit timp de 18 luni de Franța și Spania, „Anul Picasso” va mobiliza „38 de instituții importante din Europa și Statele Unite”, a anunțat luni ministrul spaniol al culturii, Miguel Iceta, în fața presei, lansând festivitățile la muzeul Reina Sofia din Madrid.

Aceste expoziții vor „arăta toate fațetele” artistului spaniol, născut în 1881 la Malaga (sudul Spaniei) și decedat în 1973 la Mougins (sud-estul Franței), cu o serie de colocvii și dezbateri despre pictor și opera sa, a adăugat omologul său francez, Rima Abdul Malak. Sărbătorile vor începe pe 23 septembrie la Fundația Mapfre din Madrid, cu expoziția Pablo Picasso și dematerializarea sculpturii. Acestea se vor încheia în aprilie 2024 la Petit Palais, Paris, cu o retrospectivă Le Paris des modernes (1905-1925).

Obiectivul este de a-l „prezenta pe Picasso așa cum a fost”

În total, manifestările de omagiere a pictorului spaniol, descris de ministrul francez ca fiind „cel mai faimos și emblematic artist al artei moderne”, vor avea loc în principal în Spania, Franța și Statele Unite, dar și în Germania, Elveția, România și Belgia.

Printre instituțiile implicate se numără Metropolitan Museum of Art (Met) din New York, Muzeul Prado din Madrid, Muzeul Guggenheim din Bilbao, Centrul Pompidou din Paris, Fundația Beyeler din Basel și muzeele Picasso din Barcelona și Paris.

Obiectivul este de a-l „prezenta pe Picasso așa cum a fost”, subliniind „moștenirea artistică” și „permanența operei sale”, a subliniat Miguel Iceta în fața tabloului Guernica, pictat în 1937 de Picasso, una dintre cele mai cunoscute opere din lume. Acest tablou – care imortalizează masacrul din orașul basc Guernica, bombardat în aprilie 1937 de aviația nazistă, venită să-l susțină pe generalul Franco în timpul Războiului Civil Spaniol – este „un manifest pentru pace”, a adăugat Rima Abdul Malak.

Războiul face ravagii la porțile Europei

Această pledoarie „capătă o conotație specială” într-un moment „în care războiul face ravagii la porțile Europei și când suntem alături de poporul ucrainean”, a insistat ministrul, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia. Dincolo de referințele politice și istorice, retrospectivele organizate în cadrul „Anului Picasso” vor fi, de asemenea, o ocazie, potrivit organizatorilor, de a examina „excesele” și „contradicțiile” artistului.

Figura lui Picasso, îndelung divinizat pentru geniul său pictural, este pătată de mai mulți ani de acuzații de misoginism și violență față de însoțitoarele sale, care au ajuns în lumina reflectoarelor de la mișcarea #MeToo.

Autorul operelor Les Demoiselles d’Avignon și La femme qui pleure, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Franța, a fost acuzat în special de jurnalista Sophie Chauveau în cartea sa Picasso, le Minotaure că era un om „gelos”, „pervers” și „distructiv”. „Este important ca publicul să îl cunoască mai bine pe Picasso și, de asemenea, să cunoască violența care era în el. Este ceva ce nu trebuie ascuns”, a recunoscut Rima Abdul Malak, considerând în același timp că este necesar „să nu reducem întreaga operă a lui Picasso” la acest subiect. Relația pictorului și sculptorului spaniol cu femeile va fi abordată într-o expoziție programată pentru Muzeul Brooklyn (New York) în vara anului 2023.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase