Home » D:News » Milioane de păsări au murit în SUA în cel mai grav dezastru zoosanitar

Milioane de păsări au murit în SUA în cel mai grav dezastru zoosanitar

Publicat: 28.11.2022
Milioane de păsări au murit în SUA în cel mai grav dezastru zoosanitar
Foto: Pexels

Epidemia de gripă aviară a nimicit 50,54 milioane de păsări din SUA, cifra reprezentând un record. Prețul la ouă și la carnea de curcan a atins, din această cauză, niveluri record.

Gripa aviară a „nimicit” 50,54 milioane de păsări în Statele Unite în acest an, ceea ce face ca această epidemie să fie cea mai mortală din istoria țării, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Moartea găinilor, curcanilor și a altor păsări reprezintă cel mai grav dezastru zoosanitar din SUA de până acum, depășind recordul anterior de 50,5 milioane de păsări care au murit în urma unei epidemii de gripă aviară în 2015, relatează Reuters.

Milioane de păsări au murit în SUA din cauza gripei aviare

Păsările mor adesea după ce au fost infectate. Grupuri întregi, care pot depăși un milion de păsări la fermele de găini, sunt, de asemenea, sacrificate pentru a controla răspândirea bolii după ce o pasăre este testată pozitiv.

Pierderile au făcut ca prețurile la ouă și la carnea de curcan să ajungă la niveluri record, agravând problemele economice ale consumatorilor care se confruntă cu o inflație în creștere. Ziua Recunoștinței, sărbătorită joi, a fost mai scumpă ca de obicei în Statele Unite.

Europa și Marea Britanie suferă, de asemenea, cele mai grave crize de gripă aviară, iar unele supermarketuri britanice au raționalizat achizițiile de ouă ale clienților după ce epidemia a perturbat aprovizionarea.

Epidemia din SUA, care a început în februarie, a infectat efective de păsări din 46 de state.

Cum se transmite virusul?

Păsările sălbatice, cum ar fi rațele, transmit virusul, cunoscut sub numele de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), prin fecalele sau prin contactul direct cu păsările de curte.

Fermierii s-au străduit să țină boala și păsările sălbatice departe de grajdurile lor, după ce au sporit măsurile de securitate și de curățenie în urma epidemiei din 2015.

În 2015, aproximativ 30% dintre cazuri au fost atribuite direct originii păsărilor sălbatice, față de 85% în acest an, a precizat USDA pentru Reuters.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase