Home » D:News » 5 afecțiuni pe care un smartwatch le poate detecta foarte devreme

5 afecțiuni pe care un smartwatch le poate detecta foarte devreme

5 afecțiuni pe care un smartwatch le poate detecta foarte devreme
Publicat: 11.01.2023

Tehnologia a ajuns atât de departe, încât un simplu smartwatch poate să te anunțe cu privire la problemele de sănătate pe care le-ai putea avea. Acest mic dispozitiv portabil s-a transformat în câțiva ani de inovații într-un doctor personal, pe care-l porți la încheietura mâinii.

Pe scurt, statisticile pe care le poți observa rapid pe smartwatch-ul tău îți pot dezvălui anumite tipare. Ceea ce e un lucru foarte bun, deoarece poți depista și aborda problemele din timp.

Află în continuare care sunt 3 dintre afecțiunile pe care le poți detecta datorită ceasului tău inteligent.

1. Fibrilație arterială sau alte probleme la nivelul inimii

Fibrilația atrială este o anomalie cardiacă prin care camerele superioare ale inimii se agită în loc să bată în mod normal. Astfel, organul nu pompează sângele la fel de eficient și există riscuri mari să se formeze cheaguri. [1] Însă, atunci când este diagnosticată din timp, tratamentele și procedurile chirurgicale minimizează substanțial riscul de vătămare din cauza acestei afecțiuni.

Acum, cum poate un smartwatch să detecteze fibrilația arterială? Cu ajutorul funcției de electrocardiogramă, care înregistrează micile semnale electrice pe care le produc bătăile inimii tale. Această funcție se regăsește la mai multe ceasuri. Dacă vrei o recomandare smartwatch, poți opta pentru unul de la Apple.

2. Te confrunți cu un stil de viață sedentar

Aproape toate smartwatch-urile de pe piață te vor avertiza dacă petreci prea mult timp pe scaun. Să stai toată ziua în fața unui laptop, fără a face exerciții fizice sau foarte puține, a fost asociat cu problemele grave de sănătate, cum ar fi diabetul și obezitatea.

Poți folosi orice smartwatch pentru a-ți stabili obiectivele și pentru a-ți urma propria rutină. De asemenea, poți seta alarme care să te anunțe când ar trebui să faci mișcare.

3. Apnee

Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc și încep să respire neregulat în timp ce dorm. Lăsată netratată, aceasta poate duce la creșterea tensiunii arteriale, la un risc crescut de accident vascular cerebral și la dificultăți de concentrare în timpul zilei.

Cu toate că aceste efecte pot avea consecințe grave pe termen lung, afecțiunea rămâne în continuare foarte puțin studiată. Din fericire, aici poate interveni un ceas inteligent.

Un ceas inteligent poate să-ți înregistreze tiparele de somn și să te avertizeze cu privire la anumite perioade agitate pe care le ai de-a lungul nopții. Poți sau nu să fii conștient de ele, dar cu ajutorul unui smartwatch cu siguranță vei observa ce obiceiuri de somn ai.

4. Probleme cu circulația sângelui

Unele modele de ceasuri inteligente au funcția de măsurare a oxigenului din sânge. Pot obține aceste date cu ajutorul unor clustere de LED-uri verzi, roșii și infraroșii de pe partea din sparte a lui și câteva fotodiode distanțate și izolate între  ele pentru a determina culoarea sângelui.

Măsurătorile sunt colectate automat pe parcursul zilei sau atunci când dormi. De asemenea, poți instala o aplicație pentru a face o citire manuală. Ca punct de reper, nivelul de oxigen din sânge trebuie să fie între 95 și 100%.

Ce presupune un rezultat mai mic? Oxigenarea precară a sângelui este un simptom timpuriu al unor probleme legate de circulația sângelui, de funcționare a inimii sau a plămânilor, probleme neurologice sau tulburări de somn.

5. Tensiune arterială ridicată

Știai că hipertensiunea este denumită și „criminalul mut”? Simptomele acesteia sunt foarte greu de resimțit de către persoana suferindă și fără un control de specialitate, aceasta poate trăi ani buni cu afecțiunea.

Stresul este una dintre principalele cauze care poate duce la hipertensiune. Pe lângă aceasta, poți avea și probleme de fertilitate, insomnie și alte probleme de sănătate asociate unei vieți stresante.

Cum te poate ajuta smartwatch-ul? Dacă este prevăzut cu un senzor de activitate electrodermică, aceasta va putea măsura activitatea din piele și poate fi folosită pentru a calcula nivelul de stres. Pe scurt, un scor mic este asociat cu un nivel mare de stres.

Bineînțeles, nu vei obține toate informațiile de care ai nevoie pentru a depista 100% prezența unei afecțiuni. Pentru o diagnosticare corectă, este recomandat să consulți un medic specialist. În final, este util să reții că un smartwatch îți poate ofei informații importante legate de starea ta de sănătate. Documentează-te cu privire la modelele pe care le poți achiziționa și cumpără-le de pe site-uri de încredere!

Surse

[1] CDC. “Atrial Fibrillation.” Centers for Disease Control and Prevention, 14 Oct. 2022, https://www.cdc.gov/heartdisease/atrial_fibrillation.htm. Accesat la 25 Nov. 2022.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase