Home » D:News » „Super porcii”, pe cale să invadeze Statele Unite

„Super porcii”, pe cale să invadeze Statele Unite

„Super porcii”, pe cale să invadeze Statele Unite
Foto: Miguel Tremblay/Wikimedia Commons/Domeniu Public
Publicat: 28.02.2023

„Super porcii” par să călătorească din Canada către nordul SUA și ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru fauna sălbatică nativă.

Aceste animale sunt un hibrid dintre porcii domestici și mistreți, un amestec care a dus la un animal extrem de inteligent, rezistent și de care este foarte greu să scapi.

SUA nu sunt străine de amenințările porcine, găzduind în prezent aproximativ 6 milioane de porci sălbatici, deși aceștia nu sunt originari din regiune. Porcii au fost introduși în secolul al XVI-lea și, conform Fortune, produc daune de aproximativ 2,5 miliarde de dolari anual.

Super porcii” ar putea face ca aceste costuri să crească și mai mult.

De ce „super porcii” sunt o problemă?

În timp ce porcii nu sunt ceva nou, sosirea super-porcilor stârnește o nouă îngrijorare din cauza capacității lor de a supraviețui în medii înghețate. În trecut, temperaturile reci din nordul SUA i-au împiedicat pe porci să se stabilească acolo, dar pentru super-porc frigul nu este o problemă.

Acest lucru se datorează geneticii lor, formată din părți de porc domestic și părți de mistreț. Super-porcii au fost crescuți de fermierii din Canada, conform Field And Stream, dând naștere la porci cu trup mare, care sunt mult mai rezistenți la frig, astfel încât ar putea supraviețui și s-ar putea reproduce la temperaturi care ar fi putut ucide animalele tipice. Deși aceștia și-au început viața în captivitate, o scădere a cererii de mistreți a însemnat că mulți au fost eliberați, scrie IFL Science.

„Faptul că pot supraviețui într-un climat atât de rece este una dintre marile surprize ale acestei probleme. În Canadian Prairies avem cele mai reci ierni din Canada, cu excepția nordului foarte îndepărtat”, a declarat Dr. Ryan Brook, care conduce Canadian Wild Pig Research Project al Universității Saskatchewan, din Canada.

„Unul dintre lucrurile pe care le fac pentru a supraviețui este un tunel sub zăpadă. Ei intră într-o mlaștină de papură, își fac tuneluri în zăpada moale și își fac cuiburi în papură. Dacă mergeți dimineața devreme într-o zi rece, puteți vedea aburi ieșind din partea de sus a cuiburilor”, spune cercetătorul.

Porcii invazivi ar putea aduce cu ei boli

Problema adusă de super-porci este că nu se împacă cu speciile native. Nu numai că reprezintă o competiție semnificativă pentru resurse, dar și prădează cuiburile mai multor specii, precum cele ale curcanilor.

Animalele sălbatice pot acționa ca niște rezervoare de boli, așa cum s-a văzut în pandemia de COVID-19, și cu cât bolile se răspândesc mai mult printre grupurile sălbatice, cum este exemplul focarelor de gripă aviară, cu atât mai mari suunt șansele ca bolile să ajungă la oameni. Ca atare, controlul speciilor invazive precum super-porcul este o problemă pentru sănătatea umană, precum și pentru cea a ecosistemelor.

„Cel mai rău mamifer invaziv de pe planetă”

„Super porcii” fac doar ceea ce au nevoie pentru a supraviețui, dar atunci când oamenii au un rol în eliberarea unei amenințări, le datorăm ecosistemelor delicate o încercare de a repara greșeala.

„Porcii sălbatici sunt cu siguranță cel mai rău mamifer mare invaziv de pe planetă”, a spus Brook pentru The Guardian.

„Sunt incredibil de inteligenți. Sunt foarte evazivi și, de asemenea, atunci când există o presiune asupra lor, mai ales dacă oamenii încep să îi vâneze, devin aproape complet nocturni și devin și mai evazivi, ascundându-se în păduri și dispărând în zonele umede, fiind astfel foarte greu de localizat”, a încheiat Brook.

Vă recomandăm să citiți și:

Chiar și animalele de companie pot răci! Iată cum să le ferești de răceală

Care animale percep timpul cel mai rapid și cum le ajută asta?

Animalele joacă un rol-cheie în refacerea naturală a pădurilor

Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase