Home » D:News » Cum vrea o companie să ajute la răcirea planetei noastre?

Cum vrea o companie să ajute la răcirea planetei noastre?

Cum vrea o companie să ajute la răcirea planetei noastre?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.03.2023

Poate părea contraintuitiv, dar o companie are un plan prin care să folosească căldura Pământului ca să ajute la răcirea planetei. Acest lucru s-ar întâmpla prin eliminarea emisiilor de carbon din atmosferă folosind un nou tip de instalație de energie geotermală, cu tehnologie de captare directă a aerului. 

În lupta contra schimbărilor climatice, captarea directă a carbonului din aer va fi o componentă esențială a oricărei strategii menite să împiedice încălzirea planetei cu mai mult de 1,5 grade Celsius.

Limitarea temperaturii medii globale, potrivit oamenilor de știință, este un fapt esențial, astfel încât să evităm cele mai grave efecte ale încălzirii planetei.

Ce presupune captarea carbonului?

Captarea carbonului înseamnă extragerea emisiilor de carbon din atmosferă cu ajutorul unei forme de absorbție a acestuia și adăpostirea carbonului extras în subteran. Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice avertizează că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va necesita extragerea netă a 100 până la 1.000 de gigatone de dioxid de carbon din atmosferă până în 2100, potrivit Interesting Engineering.

Una dintre provocările majore ale captării de carbon este aceea că necesită energie, ceea ce poate contribui la mai multe emisii de carbon și, prin urmare, înfrânge scopul captării carbonului în primul rând. Aceasta este problema pe care Fervo Energy speră să o rezolve cu noua sa instalație geotermală, care va furniza toată energia necesară, folosind energie geotermală fără emisii de carbon.

„Energia geotermală poate furniza energia și căldura fără emisii de carbon necesare pentru a face din DAC un mijloc viabil de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă. Cu o expertiză solidă în domeniul geoștiințelor și un nou sprijin din partea Inițiativei Chan Zuckerberg, Fervo este bine poziționată pentru a impulsiona inovația în domeniul eliminării carbonului și pentru a demonstra alinierea naturală dintre energia geotermală și DAC”, a declarat Tim Latimer, directorul general al Fervo Energy.

Planul va fi susținut de Mark Zuckerberg Initiative, o organizație filantropică fondată de Priscilla Chan și soțul ei, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, actual Meta.

O modalitate de a extrage carbonul din atmosferă fără emisii la scară largă

Pentru mulți, captarea dioxidului de carbon ar putea părea o prostie în comparație cu alte metode pentru combaterea schimbărilor climatice, care va necesita reducerea cantității de carbon din atmosferă.

Captarea dioxidului de carbon nu este un panaceu, dar ideea de a avea o modalitate de a extrage carbonul din atmosferă fără emisii la scară largă este una cât se poate de pozitivă.

Vă mai recomandăm și: 

Cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer va fi construită în Islanda

De ce ne îmbolnăvim mai repede atunci când aerul este uscat?

Chiar și vulcanii inactivi pot elibera gaze care schimbă clima în atmosferă

Chimicalele eterne din apă vor putea fi descompuse rapid prin intermediul unei noi metode

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase