Home » D:News » O femeie a povestit cum a fost să cadă pe cea mai periculoasă plantă din lume

O femeie a povestit cum a fost să cadă pe cea mai periculoasă plantă din lume

O femeie a povestit cum a fost să cadă pe cea mai periculoasă plantă din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.04.2023

O femeie a explicat cum a fost să cadă pe una dintre cele mai  periculoase plante din lume: infamul Dendrocnide moroides din Australia, cunoscut mai degrabă sub numele de gympie-gympie, nume dat după orașul în care a fost descoperit sau după copacul care înțeapă.

Planta este un tip de urzică destul de toxică peste tot, dar mai ales pe tulpini. Printre primii care au dat peste acest copac a fost A.C Macmillan, topograf din North Queensland. În 1866, acesta a povestit cum calul său a fost înțepat de plantă înainte „să înnebunească și să moară în două ore”.

Pe scurt, acesta nu este genul de plantă în care vrei să aluneci atunci când faci ciclism montan, ceea ce a făcut Naomi Lewis, în vârstă de 42 de ani, în apropiere de locuința sa din Cairns, Australia. După accident, picioarele i-au fost acoperite cu fire de păr din această plantă, potrivit IFL Science.

Durerea cauzată de înțepături, resimțită nouă luni mai târziu

„Durerea a fost mai mult decât insuportabilă. Corpul ajunge la un prag al durerii și apoi am început să vomit”, a explicat Lewis.

Soțul ei a dus-o la farmacie ca să cumpere benzi de ceară, în încercarea de a scoate firele de păr din copac. În timp ce aștepta o ambulanță, el și alte persoane au încălzit benzile de ceară și au îndepărtat ce au putut. La spital, unde femeia a stat o săptămână, medicii nu au putut face mai mult decât să îi pună pături calde pe picioare și să îi controleze durerea.

„Am patru copii – trei cezariene și o naștere naturală. Niciuna dintre experiențe nu se apropie de asta”, a spus Lewis.

Femeia a fost externată cu analgezice, dar nouă luni mai târziu încă mai simte dureri ascuțite și bruște în picioare.

„Cea mai mare durere pe care ți-o poți imagina”

Alte persoane care au fost înțepate de această plantă au descris efectul ca fiind „cea mai mare durere pe care ți-o poți imagina”.

„Îmi amintesc că se simțea de parcă acolo erau niște mâini gigantice care încercau să îmi strivească pieptul. Timp de două sau trei zile durerea a fost aproape insuportabilă. Nu puteam să lucrez sau să dorm, apoi a fost o durere destul de puternică pentru încă două săptămâni. Înțepăturile au persistat timp de doi ani și se repetau de fiecare dată când făceam un duș rece”, a spus Ernie Rider despre întâlnirea sa cu gympie-gympie în 1963.

În general, este descrisă ca o durere înțepătoare, care atinge punctul culminant după 20-30 de minute. Chiar și atunci, ca în cazul lui Lewis, s-ar putea ca acel chin să nu se fi terminat.

„Firele de păr pot rămâne în piele până la șase luni”, a explicat în 2018 Marina Hurley, cercetător în materie de înțepături devenit ginecolog, „înțepăturile reapărând dacă pielea este presată puternic sau spălată cu apă caldă sau rece”.

Remarcabil este că plantele au fost găsite cu mușcături, ceea ce sugerează că au existat animale care pot face față plantei toxice. În urma investigațiilor, Hurley a găsit mai mulți vinovați, inclusiv gândaci, alte insecte și pademelonul un tip de marsupial mic.

Vă mai recomandăm și: 

Un recipient medicinal vechi de 500 de ani conține un amestec de plante cu proprietăți antiinflamatorii

Plantele s-ar putea să nu-și mai revină complet niciodată după agricultură

Plantele carnivore în formă de „vas de toaletă” care pot înghiți cu ușurință un șoricel

Cum arată cea mai izolată floare din lume? Are o poveste tragică, dar frumoasă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase