Inteligența Artificială ar putea afecta până la 80% dintre locurile de muncă din UE și SUA

02 04. 2023, 02:00

Apariția noii generații de Inteligență Artificială (AI) ar putea afecta multe locuri de muncă, au constatat multiple studii. Aceste studii au fost conduse chiar de OpenAI, unul dintre promotorii acestei noi tehnologii, precum și de Goldman Sachs.

Inteligența Artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, a luat lumea cu asalt atunci când a fost lansat în noiembrie anul trecut. Cu toate acestea, ceea ce a fost și mai remarcabil este rapiditatea cu care tehnologia din spatele ei este încorporată în produsele de zi cu zi. Companii precum Microsoft promovează în mod agresiv funcțiile compatibile cu AI în produsele lor existente, în timp ce startup-uri precum Midjourney revoluționează domenii în doar câteva luni.

OpenAI a realizat studiul în parteneriat cu Open Research, o companie internațională de inginerie, și cu Universitatea din Pennsylvania, pentru a studia impactul inteligenței artificiale asupra forței de muncă din SUA.

Cercetarea a fost publicată în serverul preprint Arxiv și a constatat că implementarea modelelor de limbaj de mari dimensiuni (LLM), cum ar fi Generative Pre-trained Transformers (GPT), ar putea afecta până la 80% din forța de muncă.

80% din forța de muncă ar putea vedea cel puțin 10% din munca lor afectată de această tehnologie

Cercetătorii înșiși au folosit pentru cercetare dispozitive AI pentru cercetare și au constatat că utilizarea unor instrumente similare în diferite sectoare ar putea avea un impact asupra a 15% dintre toate sarcinile de lucru din SUA. Dacă se cercetează puțin mai profund, s-a constatat că 20% dintre lucrători ar putea vedea cel puțin 50% dintre sarcinile lor de lucru afectate de Inteligența Artificială, în timp ce 80% din forța de muncă ar putea vedea cel puțin 10% din munca lor afectată de această tehnologie, potrivit Interesting Engineering.

Cercetătorii au constatat că, având acces la instrumentele de AI, munca ar putea fi finalizată mult mai rapid, la același nivel de calitate. Cu toate acestea, analizând potențialul impact economic, cercetătorii nu au făcut distincția dacă aplicarea tehnologiei a sporit forța de muncă sau a înlocuit-o.

Profesii precum matematicieni, jurnaliști, autori, designeri de interfață web și digitală și preparatorii de taxe și impozite sunt cei care sunt foarte expuși. AI ar putea să reducă semnificativ timpul alocat sarcinilor de lucru în cadrul locurilor de muncă, se arată în studiu.

Două treimi dintre locurile de muncă actuale ar putea fi afectate

Studiul, realizat de Goldman Sachs, a analizat impactul automatizării IA în Statele Unite ale Americii și în Uniunea Europeană și estimează că aceasta ar putea afecta până la două treimi din locurile de muncă actuale.

Studiul estimează că aproximativ 46% dintre locurile de muncă administrative și 44% dintre joburile legale ar putea fi înlocuite de AI, dar cele care au fost intense din punct de vedere fizic, au fost cel puțin expuse la noua tehnologie.

Din punct de vedere financiar, AI ar putea aduce o productivitate îmbunătățită, noi oportunități de angajare, precum și economii din cauza costurilor mai mici cu forța de muncă, ceea ce ar putea crește PIB-ul global anual cu șapte procente în următorii zece ani.

Întrebarea este dacă vom folosi acest val de tehnologie pentru a ne îmbunătăți viața profesională sau doar pentru a obține profituri pentru marile corporații.

Vă mai recomandăm și: 

Care au fost joburile cele mai căutate de români în 2022?

Opera „Fată cu cercel de perlă” a lui Johannes Vermeer a fost recreată de Inteligența Artificială

Băncile din România au încasat un profit record în 2022

Care este următoarea mare frontieră pentru Inteligența Artificială?