Home » D:News » China a creat un sistem prin care să readucă în siguranță pe Pământ resturile sale spațiale

China a creat un sistem prin care să readucă în siguranță pe Pământ resturile sale spațiale

Publicat: 03.04.2023

Programul spațial al Chinei are o mică problemă cu resturile obiectelor sale spațiale. Propulsoarele consumabile ale rachetelor sale multietajate au tendința să cadă la întâmplare înapoi pe Pământ, după ce au fost desprinse.

Acest lucru a stârnit în mod repetat îngrijorarea și disprețul omologilor săi occidentali, care se tem că ar putea ateriza pe trecători nevinovați. Administratorul NASA, Bill Nelson a avertizat în trecut că statul chinez „își asumă riscuri inutile”, prin reintrarea necontrolată a rachetelor sale.

China s-ar putea să fi găsit acum, în sfârșit, o soluție permanentă. După cum a descoperit Space.com, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), principalul contractor al programului spațial, se apropie de finalizarea unui sistem de parașutare care va ghida propulsoarele sale aruncate în siguranță și cu precizie până pe Pământ.

Sistemul de parașutare pentru rachetele Chinei

Un astfel de sistem ar putea ajuta programul spațial al țării să ajungă din urmă companii precum SpaceX.

Sistemul CASC este proiectat astfel încât propulsoarele laterale utilizate pe mai multe versiuni ale rachetelor Long March, familia de rachete dependentă de China, să poată fi recuperate, reutilizate sau salvate.

„În procesul de cădere a propulsorului, deschidem parașuta și folosim performanțele sale de control al alunecării pentru a reduce zona de aterizare inițială la o zonă relativ mai mică, astfel încât propulsorul să cadă într-un loc determinat. De asemenea, facem zona de aterizare într-un pat de aterizare prin adăugarea de amortizare, făcându-l moale ca o saltea. Ca urmare, propulsorul va fi complet reciclabil, fără nici o deteriorare”, a declarat Teng Haishan, inginer-șef adjunct la Institutul de Cercetare 508 al Academiei Chineze de Tehnologie Spațială, potrivit Futurism.

În absența unei parașute, orice ar fi aruncat dintr-o rachetă ar arde în atmosferă sau s-ar putea prăbuși în ocean.

Cât poate economisi programul spațial al Chinei?

Pe lângă minimizarea riscului de daune colaterale, Teng estimează că, prin utilizarea sistemului de recuperare, programul spațial poate economisi aproximativ 249 de milioane de dolari anual.

În viitor, corporația dorește ca acele componente ale rachetelor sale să aibă un potențial și mai mare de a fi reutilizabile prin implementarea unui sistem care poate recupera și încărcăturile sale utile.

Vă mai recomandăm și: 

China ar putea extinde Stația Spațială Tiangong cu un al patrulea modul orbital

O invenție spectaculoasă. Un material ușor ar putea proteja împotriva gloanțelor și ar putea devia resturile spațiale

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile

Long March 5B, racheta chinezilor, s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase