Home » D:News » Programul spațial al Rusiei pare că se prăbușește complet

Programul spațial al Rusiei pare că se prăbușește complet

Programul spațial al Rusiei pare că se prăbușește complet
Credi foto: Shutterstock
Publicat: 30.03.2023

Programul spațial al Rusiei a avut zile mai bune. Declinul său este poate cel mai bine ilustrat de nava spațială Soyuz. Aceasta a reprezentat odinioară nava de bază pentru transportul astronauților de la NASA și cosmonauților de la Roscosmos către Stația Spațială Internațională (ISS), însă în prezent este subiectul criticilor după numeroase eșecuri de profil înalt.

În decembrie 2022, nava Soyuz, andocată la ISS a început să aibă scurgeri și să pulverizeze necontrolat lichid de răcire, ceea ce a făcut ca temperaturile din cabină să crească la niveluri nesigure. Roscosmos a pus faptul pe seama ghinionului și a dat vina pentru defecțiune pe impactul cu un micrometeorit.

Două luni mai târziu, în februarie 2023, scenariul s-a repetat, de data aceasta la bordul unei nave cargo Progress a Roscosmos, lansate la bordul unei rachete Soyuz. O buclă de răcire a avut din nou o scurgere, iar de data aceasta a provocat o depresurizare a navei. Incidentul a fost pus, în mod similar, pe seama unei lovituri de micrometeorit, potrivit Futurism.

Trei probleme ale navelor spațiale în cinci ani

Deși niciun membru al echipajului nu a fost rănit în niciunul dintre cele două incidente, trei astronauți, unul american și doi ruși sunt acum blocați. Nava Soyuz trebuia să îi ducă acasă, dar o anchetă privind incidentul a determinat Roscosmos să concluzioneze că nava sa spațială nu era în stare viabilă pentru o misiune de întoarcere. Astronauții vor trebui să aștepte până în iunie, când este programată sosirea unui alt Soyuz.

Anatoly Zak, care a creat și conduce publicația RussianSpaceWeb, a declarat pentru Wired că șansele ca două lovituri de micrometeoriți, în succesiune apropiată, să se întâmple sunt „aproape de zero”, având în vedere că doar sistemele de răcire au fost avariate de ambele ori.

În 2018, o altă navă Soyuz a avut, de asemenea, o scurgere din cauza unei găuri într-unul dintre pereții compartimentului, care ar fi putut fi prezentă înainte de lansare. Cu trei scurgeri de nave spațiale în cinci ani, utilitatea agenției pentru NASA este în scădere. Nava spațială Crew Dragon a companiei SpaceX pare să fie un înlocuitor convingător pe termen lung.

„Ceea ce vedem este dispariția continuă a programului civil rusesc”, a declarat Bruce McClintock, șeful Space Interprise Initiative, adăugând că frecvența defecțiunilor navelor sale spațiale „indică un declin general al programului spațial civil rusesc”.

Guvernul din Kazahstan a confiscat toate bunurile Roscosmos

Între timp, pe Pământ se pare că Roscosmos se îneacă în atât de multe datorii încât nu poate plăti nici măcar chiria.

Agenția se bazează pe cosmodromul Baikonur, unul dintre cele mai importante porturi spațiale din Kazahstan, pentru a-și lansa toate misiunile cu echipaj, printre care se numără și trimiterea astronauților NASA pe ISS. Dar dacă va continua să folosească Baikonur, Roscosmos pare în pericol.

Săptămâna trecută, guvernul din Kazahstan a confiscat toate bunurile Roscosmos, deoarece agenția ar datora guvernului o sumă substanțială de bani pentru folosirea portului său spațial.

ISS urmează să fie scoasă din uz până în 2030 și niciuna dintre stațiile spațiale operate comercial, dar susținute de NASA, care urmează să o înlocuiască sau noua stație spațială Tiangong a lanțului nu implică Roscosmos. Iar planurile sale de a construi o stație spațială proprie rămân neconvingătoare.

Deocamdată, Rusia pare mai mult concentrată pe aplicațiile militare ale tehnologiei sale spațiale în detrimentul activităților sale civile, ceea ce ar putea dezorbita cooperarea de lungă durată dintre SUA și Rusia în domeniul spațial.

Vă mai recomandăm și:

O scurgere de la naveta Soyuz a amânat plimbarea spațială a cosmonauților de pe ISS

Roscosmos va trimite o misiune de salvare la Stația Spațială Internațională

O stație spațială exclusiv privată este în curs de construire în Italia

O misiune NASA s-a încheiat după 30 de ani. Anunțul făcut de agenția spațială!

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase