Home » D:News » O femelă de piton birmanez a depus un număr record de ouă

O femelă de piton birmanez a depus un număr record de ouă

O femelă de piton birmanez a depus un număr record de ouă
Foto: US Geological Survey
Publicat: 08.04.2023

O femelă foarte fertilă de piton din Florida, SUA, a depus 96 de ouă, această proaspătă mamă-reptilă stabilind un record pentru specia de piton birmanez.

„Din cunoștințele noastre, aceasta este cea mai mare cantitate a unei depuneri de ouă documentată vreodată la un piton birmanez liber”, a declarat Amy Yackel Adams, de la echipa US Geological Survey responsabilă de urmărirea și monitorizarea noii mame-piton. Mai tipic pentru specie este aproximativ jumătate din acest total, a explicat ea.

Acest piton din Florida i-a atras atenția echipei pentru prima dată pe 23 mai 2022, după ce a depus ceea ce părea a fi un număr de ouă neobișnuit de mare. Dar datorită modului în care pitonii își clocesc ouăle, abia după ce ouăle au fost aproape de eclozare, cercetătorii au reușit să obțină un număr corect al mega-tupleților.

„(Pitonii) se înfășoară strâns în jurul ouălor și tremură pentru a produce căldură pentru a menține ouăle la o anumită temperatură. Apoi se mută când ouăle sunt aproape de eclozare”, a explicat Yackel Adams.

Un piton din Florida a depus 96 de ouă

Dintre cele 96 de ouă, 83 au eclozat, a raportat echipa, restul de 13 părând a fi neviabile. Unele dintre aceste ouă neviabile erau mai mici și deformate în comparație cu frații lor de succes: ouăle eclozate aveau în medie aproximativ 7,7 centimetri lungime, în timp ce cele neviabile au variat până la 5,5 centimetri, relatează IFL Science.

Femela de piton cu 96 de ouă este din Florida, din Big Cypress National Preserve, care se învecinează cu Everglades. Cu o lungime de 5 metri, pitonul este aproape cel mai mare piton înregistrat vreodată în zonă, ceea ce este probabil o veste proastă pentru fauna locală care a trebuit să facă față populației de prădători în creștere în ultimele decenii.

„Nu mai poți vedea un iepure de mlaștină, un raton sau vreo căprioară în Everglades National Park. Au dispărut”, a spus Yackel Adams.

O specie invazivă

Acest lucru este cauzat de faptul că pitonii birmanezi, așa cum sugerează și numele lor, nu sunt nativi din zonă; aceștia sunt clasificați din punct de vedere tehnic drept o specie invazivă, dar încă din anii 1970 populația a crescut constant, iar ceea ce odată erau câteva animale de companie evadate, importate din Asia de Sud-Est, sunt acum o populație de șerpi al cărei număr atinge cinci cifre.

Deși acești pitoni nu sunt considerați o amenințare pentru oameni, deoarece nu sunt veninoși și ne evită în mare parte, proliferarea lor a decimat totuși ceea ce odinioară erau specii larg răspândite în zonă. Șerpii își doboară prada sugrumând-o până la moarte și apoi ingerând-o încet, a spus Yackel Adams.

Așadar, vestea mamei-șarpe cu 83 de pui poate fi una bună pentru specie, dar nu la fel de bună pentru alte animale.

Studiul este publicat în Reptiles and Amphibians.

Vă recomandăm să citiți și:

Actiniile nu au nevoie de creier pentru a învăța

Test de cultură generală. De ce au gărgărițele pete?

Cercetătorii au înțeles în sfârșit cauza pentru comportamentul ciudat al păianjenilor în timpul împerecherii

Aurul chiar crește în copaci în Australia, arată o cercetare asupra frunzelor de eucalipt

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase