Home » D:News » Emisiile uriașe de metan din Turkmenistan, descoperite cu ajutorul sateliților

Emisiile uriașe de metan din Turkmenistan, descoperite cu ajutorul sateliților

Emisiile uriașe de metan din Turkmenistan, descoperite cu ajutorul sateliților
Sursa foto: AFP/NASA/JPL-Caltech
Publicat: 11.05.2023

Emisii uriașe de metan din cele două principale zăcăminte de combustibili fosili din Turkmenistan au provocat mai multă încălzire globală în 2022 decât toate emisiile de carbon ale Regatului Unit, au dezvăluit datele satelitare.

Emisiile de gaze cu un puternic efect de seră din țara bogată în petrol și gaze sunt „uriașe” și o problemă „ce provoacă furie”, au spus experții pentru The Guardian.

Datele produse de Kayrros au constatat că din zăcământul vestic de combustibili fosili din Turkmenistan, aflat pe coasta Caspică, s-au scurs 2,6 milioane de tone de metan în 2022. Câmpul estic a emis 1,8 milioane de tone. Împreună, cele două câmpuri au emisii uriașe de metan, echivalente cu 366 de milioane de tone de CO2, mai mult decât emisiile anuale ale Regatului Unit, care sunt pe locul 17 ca mărime din lume.

Emisiile de metan au crescut alarmant din 2007, iar această accelerare poate fi cea mai mare amenințare pentru menținerea sub 1,5 °C a încălzirii globale, potrivit oamenilor de știință. De asemenea, riscă serios să declanșeze probleme climatice catastrofale, spun cercetătorii.

Emisii uriașe de metan, detectate în Turkmenistan

The Guardian a dezvăluit recent că Turkmenistanul a fost cel mai slab stat din lume la capitolul scurgeri uriașe de metan. Cercetări separate sugerează că o trecere de la arderea metanului la simpla eliberare a acestuia în aer poate fi cauza unora dintre aceste scurgeri vaste.

Arderea este folosită pentru a arde gazele nedorite, eliberând CO2 în atmosferă, dar este ușor de detectat și a fost din ce în ce mai descurajată în ultimii ani. Cealaltă metodă pur și simplu eliberează metanul nears, invizibil, în aer, care, până la dezvoltarea recentă a tehnologiei prin satelit, a fost greu de detectat. Metanul reține de 80 de ori mai multă căldură decât CO2 pe parcursul a 20 de ani, ceea ce face ca eliberarea directă a acestuia să fie mult mai proastă pentru climă.

Experții au declarat pentru jurnaliștii de la The Guardian că summitul Cop28 ONU pentru climă, găzduit în Emiratele Arabe Unite în decembrie, a fost o oportunitate de a conduce acțiuni de reducere a metanului în Turkmenistan. Cele două petrostate au legături strânse și există presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a înlătura îndoielile că un mare producător de petrol și gaze poate oferi rezultate puternice.

Cum pot fi abordate scurgerile de metan?

Abordarea scurgerilor încă de la siturile de combustibili fosili este cea mai rapidă și mai ieftină modalitate de a reduce emisiile de metan și, prin urmare, încălzirea globală. Acțiunea de a opri scurgerile se plătește adesea de la sine, deoarece gazul captat poate fi vândut. Dar întreținerea infrastructurii din Turkmenistan este foarte slabă, potrivit experților.

„Metanul este responsabil pentru aproape jumătate din încălzirea climei pe termen scurt și nu a fost deloc gestionat până acum, a fost complet scăpat de sub control”, a declarat Antoine Rostand, președintele Kayrros.

„Știm unde sunt aceste emisii uriașe de metan și cine le face. Avem nevoie doar ca factorii de decizie și investitorii să-și facă treaba, și anume să reducă emisiile de metan. Nu există nicio acțiune comparabilă în ceea ce privește reducerea impactului pe termen scurt asupra climei”, a spus el.

Super-emisiile de la instalațiile de petrol și gaze pot fi imediat eliminate, a spus Rostand, prin fixarea de supape sau țevi sau, cel puțin, reaprinderea focurilor: „Este foarte simplu de făcut, nu are niciun cost pentru cetățean, iar pentru producători, costul este complet marginal”.

Cine se face responsabil de aceste emisii uriașe de metan?

Majoritatea instalațiilor cu scurgeri de metan erau deținute de Turkmenoil, compania națională de petrol, a spus Kayrros. Alte emisii de metan nedetectate ar putea veni de la instalațiile de petrol și gaze offshore ale Turkmenistanului, din Marea Caspică, dar capacitatea sateliților de a măsura scurgerile de metan peste apă este încă în curs de dezvoltare.

Kayrros a efectuat, de asemenea, o monitorizare de înaltă rezoluție a câmpului North Bugdayly din vestul Turkmenistanului. Numărul de evenimente de super-emițător de acolo s-a dublat, ajungând la aproape 60 între 2021 și 2022, un super-emițător recent eliberând metan timp de aproape șase săptămâni.

Turkmenistanul este al doilea cel mai mare furnizor de gaze pentru China, după Australia, și intenționează să-și dubleze exporturile către țară. Până în 2018, cetățenii turkmeni au primit gratuit gaz și electricitate. Cu toate acestea, țara este, de asemenea, foarte vulnerabilă la impactul crizei climatice, probabilitatea de secetă severă fiind prognozată să crească „foarte semnificativ” în secolul 21 și randamentele culturilor majore estimate să scadă.

Este dificil să vorbești liber despre statul represiv și autoritar, dar sursele au declarat pentru The Guardian că a fost o situație „foarte deprimantă”, Turkmenistanul fiind probabil cea mai slabă țară din lume în ceea ce privește confruntarea cu scurgerile de metan.

Acestea au spus că prevenirea sau remedierea scurgerilor a reprezentat o „oportunitate uriașă”, dar că lipsa de acțiune a fost „enervantă”. Turkmenistanul ar putea opri scurgerile de la echipamentele și practicile vechi din era sovietică, au spus ei, iar țara ar putea fi „cel mai mare reducător de metan din lume”. Dar resursele uriașe de gaz avute la dispoziție au făcut să „nu le pese niciodată dacă se scurge”.

Președintele nu ar fi interesat

De asemenea, nu a fost o prioritate pentru președintele Serdar Berdimuhamedov, au spus sursele, fără aprobarea căruia se întâmplă puține lucruri. Asta în ciuda faptului că Berdimuhamedov, pe atunci vicepreședinte al cabinetului de miniștri, a spus la summitul ONU privind clima Cop26 de la Glasgow din 2021 că Turkmenistanul reduce emisiile de gaze cu efect de seră „prin introducerea de tehnologii moderne în toate sferele economiei statului”, cu „o atenție deosebită” la reducerea emisiilor de metan.

Berdimuhamedov a salutat, de asemenea, angajamentul de reducere a emisiilor Global Methane Pledge (GMP), dar Turkmenistanul nu a reușit să se alăture celor 150 de țări semnatare. Iar Turkmenoil și Turkengas, companii de stat, nu sunt nici membre ale unei inițiative voluntare a ONU de reducere a scurgerilor, Oil and Gas Methane Partnership 2.0 (OGMP2), care acoperă aproximativ 40% din producția globală de petrol și gaze. „Președintele nu s-a interesat”, a spus o sursă.

Ce arată cercetările despre aceste emisii uriașe de metan?

Cercetări științifice recente, publicate în revista Environmental Science and Technology, au descoperit că coasta de vest a Turkmenistanului este „una dintre cele mai mari zone cu metan din lume”.

Analiza detaliată a datelor satelitare a relevat 29 de evenimente diferite de super-emițător între 2017 și 2020, deși datele mai vechi din satelit au arătat că „acest tip de emisie are loc de zeci de ani”.

Cercetătorii au spus că 24 din cele 29 de evenimente super-emițătoare au provenit de la arderi care au fost stinse și apoi au evacuat metan direct în aer, și că toate au fost gestionate de companii de stat. Celelalte cinci au fost legate de scurgeri din conducte. Oamenii de știință au spus că „emițătorii mai frecvenți ar intra în conflict cu legea turkmenă, care interzice arderea și evacuarea continuă a gazelor”.

„Arderea este foarte ușor de identificat după flacără. Dar eliminarea în aer a fost ceva ce nu se putea identifica cu ușurință până acum doi ani”, a spus Itziar Irakulis-Loitxate, de la Universitat Politècnica de València, din Spania, care a condus studiul. Trecerea la eliberarea în aer, o practică mult mai proastă cu privire la mediu, a fost „de necrezut”, potrivit unui alt expert.

Oamenii de știință au spus că prevalența eliberării în aer „indică riscurile penalizării arderii fără măsuri eficiente de control al eliberării”. Banca Mondială a fondat în 2015 o inițiativă globală pentru a pune capăt arderilor.

Un mecanism de forțare

Summitul ONU privind clima din decembrie a reprezentat o oportunitate de schimbare, au spus unele surse, deoarece este găzduit de Emiratele Arabe Unite, care are legături puternice cu Turkmenistanul și expertiză în producția de petrol și gaze.

Cea mai recentă vizită a șeicului Mansour bin Zayed, viceprim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, în Turkmenistan a fost în februarie. El s-a întâlnit cu Berdimuhamedov și a discutat cu acesta despre cooperarea bilaterală „în sectoare vitale precum petrolul și gazele”.

Emiratele Arabe Unite sunt membre ale Global Methane Pledge, iar compania petrolieră de stat, Adnoc, este membră a OGMP2. Adnoc a anunțat recent un parteneriat pentru a dezvolta un „câmp supergigant de gaz” numit Galkynysh și alte proiecte energetice în Turkmenistan. Cu toate acestea, Adnoc nu a răspuns unei solicitări de informații despre modul în care compania ar contribui la limitarea emisiilor de metan în țară.

„Sperăm cu adevărat că Cop28 este un mecanism de forțare”, a spus o sursă.

Turkmenoil, Turkmengaz, Ministerul de Externe al Turkmenistanului și ambasada Turkmenului din Marea Britanie nu au răspuns cererilor de informații.

Vă recomandăm să citiți și:

Un elev de 11 ani a publicat o carte despre cum putem face față durerii și anxietății

O nouă criză de legume în supermarketurile din Marea Britanie

India va depăși China și va deveni cea mai populată țară din lume

A murit penultimul supraviețuitor de pe o navă scufundată în timpul atacului de la Pearl Harbor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase