Home » Știință » Un satelit „tricotat” va fi lansat pe orbită pentru a observa Pământul

Un satelit „tricotat” va fi lansat pe orbită pentru a observa Pământul

Un satelit „tricotat” va fi lansat pe orbită pentru a observa Pământul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.05.2023

Avansul sateliților pare de neoprit, odată cu dezvăluirea unor antene tricotate concepute pentru a surprinde imagini de înaltă calitate. Următoarea generație de antene satelitare va fi ușoară, portabilă și va economisi materiale valoroase.

Oamenii de știință din Regatul Unit lucrează de ceva timp la primii sateliți tricotați care vor studia Pământul, lansarea acestora fiind așteptată pentru anul următor, potrivit Interesting Engineering.

Conceptul de satelit este numit CarbSar și este dezvoltat de două companii cu sediul în Regatul Unit, anume Surrey Satellite Technology Limited și Oxford Space Systems.

Antena-radar, „tricotată” cu plasă de sârmă de wolfram

Conform Surrey Satellite, satelitul „oferă capabilități de imagistică de rezoluție înaltă zi și noapte, indiferent de condițiile meteorologice”.

Noul satelit folosește tehnologie radar pentru a vedea prin nori și a observa Pământul în continuu. Antena a fost concepută așa fel încât noul satelit să reziste cu ușurință mediului din spațiu și să fie protejat de radiația solară.

Antena-radar, „tricotată” cu plasă de sârmă de wolfram, poate fi pliată ușor pentru lansare și se poate extinde pentru a crea o structură de forma unei umbrele odată ajunsă pe orbită. Atunci când se deschide complet, antena are o formă parabolică pentru a reflecta semnalele radio de înaltă frecvență.

Plasa antenei este făcută din fire de titan placate cu aur

Plasa antenei este făcută din fire de titan placate cu aur și conectate la o serie de tije pe bază de carbon. Firele de aur permit trimiterea și primirea de semnale radio pe orbită, în timp ce placarea cu aur face ca antena să fie mai rezistentă la mediul extrem din spațiul cosmic.

Firele pentru antena-radar au fost împletite folosind mașinării de tricotaj speciale.

Antena are o lățime de trei metri și poate fi instalată pe o navă spațială de 150 de kilograme. Instrumentul radar are o viteză de transfer mare și va permite surprinderea de imagini detaliate cu suprafața planetei noastre.

„CarbSAR va surprinde imagini SAR de rezoluție înaltă”

Imagistica prin radar cu apertură sintetică (SAR) este potrivită pentru efectuarea mai multor tipuri de observații, inclusiv a celor cu aplicații comerciale, civile și de securitate, dar și cele maritime, în caz de dezastru sau de infrastructură. Durata de viață a misiunii este estimată undeva la cinci ani.

„CarbSAR va surprinde imagini SAR de rezoluție înaltă pe timp de zi sau noapte, în orice fel de condiții meteorologice, și va permite transferul fiabil de informații pentru o gamă variată de aplicații”, a transmis compania Surrey Satellite.

Micul satelit operează la frecvență înaltă și necesită un buget redus

Micul satelit operează la frecvență înaltă și necesită un buget redus, astfel că va fi ideal pentru viitoarele aplicații în spațiu. Dacă această tehnologie de observare a Pământului își demonstrează capabilitatea, atunci ar putea deschide calea pentru antene mai mari care pot fi pliate și depozitate cu ușurință la interiorul rachetelor.

Satelitul va fi, cel mai probabil, lansat la bordul unei rachete din SUA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Patru dintre cei mai mari sateliți ai lui Uranus ar putea conține apă, arată un nou studiu NASA

Un start-up vrea să construiască benzinării pentru sateliți în spațiu

SpaceX a lansat primul satelit 5G din lume pe orbita joasă a Pământului

O fotografie uimitoare cu Pământul a fost realizată de satelitul indian EOS-06

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase