Cea mai fierbinte primăvară înregistrată vreodată în Spania

08 06. 2023, 09:00
Sursa foto: Profimedia

Spania a avut parte de cea mai fierbinte primăvară înregistrată vreodată, cu temperaturi medii cu aproape 2 grade Celsius mai mari decât media, a anunțat miercuri agenția națională de meteorologie AEMET.

Țara se confrunta deja cu o secetă catastrofală care a afectat agricultura, notează AFP.

„Primăvara anului 2023 a fost cea mai caldă primăvară înregistrată vreodată în Spania”, a precizat sursa citată, referindu-se la o perioadă de trei luni care a început în luna martie.

Temperatura medie a fost cu 1,8 grade peste medie

Temperatura medie a fost de 14,2 grade Celsius (57,5 grade Fahrenheit), cu 1,8 grade peste medie, a precizat agenția.

Valorile depășesc cele din anul 1997, înregistrată ca cea mai caldă primăvară de până acum, cu 0,3 grade C.

La sfârșitul lunii aprilie, Spania a suferit un val de căldură major, cu temperaturi locale de până la 20 de grade mai mari decât media.

Căldura extremă a dus la temperaturi record

World Weather Attribution (WWA), ai cărui oameni de știință studiază legătura dintre fenomenele meteorologice extreme și schimbările climatice, a calificat acest eveniment drept „excepțional”.

Căldura extremă, care a cuprins Peninsula Iberică și părți din Africa de Nord, a dus temperaturile la maxime record pentru luna aprilie, mercurul atingând 38,8C în sudul Spaniei. Cu toate acestea, de la jumătatea lunii mai, seceta s-a atenuat ușor odată cu sosirea unei perioade ploioase neobișnuite pentru această perioadă.