Home » Natură » O specie de broască braziliană ar putea fi primul exemplu de amfibian care polenizează florile

O specie de broască braziliană ar putea fi primul exemplu de amfibian care polenizează florile

Publicat: 16.05.2023

În timp ce majoritatea broaștelor au o alimentație bogată în insecte, o specie de broască din Brazilia are propria metodă de a se hrăni: se scufundă cu capul înainte în bulbul unei flori pentru a sorbi nectarul dulce al acesteia. Atunci când broasca iese la aer, grăunțele de polen lipite de corpul său de culoare ruginie se împrăștie în timp ce sare de la o floare la alta în pădure.

Oamenii de știință cred că aceasta ar putea fi prima oară când un amfibian a fost observat polenizând flori, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Food Webs.

„Am observat indivizi care intrau în florile mari și ieșeau acoperite cu polen fără să distrugă structurile florale. Aceasta a fost prima dată când acest comportament (căutarea activă a fructelor și florilor) fost văzută și documentată”, a declarat autorul principal, Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira, un absolvent de la Universitatea Federală din Mato Grosso do Sul din Brazilia, conform Live Science.

O specie de broască care se hrănește atât cu insecte, cât și cu plante

Se știe de mult timp că alte specii în afară de albine, inclusiv liliecii și păsările, pot acționa ca poenizatori. Însă oamenii de știință au fost surprinși să vadă o broască braziliană a lui Izecksohn (Xenohyla truncata), care a avut un comportament similar pe un arbore brazilian (Cordia taguahyensis), cunoscut pentru florile sale alb-crem, potrivit studiului.

Într-o seară, echipa a văzut două broaște care „au luat nectarul din interiorul florilor în formă de clopot” din pădurea Restinga din estul Braziliei și apoi au împrăștiat polenul în jur.

În mod normal, broaștele preferă să se hrănească cu molii și insecte, pe care le capturează cu limbile lungi.

„Majoritatea broaștelor sunt carnivore în etapa lor adultă”, a spus de-Oliveira-Nogueira. Acesta a afirmat că există și alte broaște despre care se știe că se hrănesc cu anumite părți din plante. Dar în Brazilia, X. truncata este singura.

„Aici am confirmat cât de oportunistă pare să fie X. truncata. Se hrănește atât cu insecte, cât și cu plante – aparent, tot ceea ce este disponibil pentru consum”, a spus de-Oliveira-Nogueira.

Specia nu va fi clasificată încă drept polenizator

Cu toate acestea, el a precizat că trebuie efectuate mai multe cercetări înainte ca această specie să poată fi clasificată ca polenizator fiabil.

„Acest lucru a fost uimitor și ne-a lăsat cu multe întrebări care încă au nevoie de răspunsuri. Specia îndeplinește unele dintre cerințe pentru a fi u polenizator, dar avem nevoie de studii suplimentare ca să dovedim acest lucru”, a declarat de-Oliveira-Nogueira.

Vă mai recomandăm și: 

Până și albinele au sentimente. Ce se întâmplă în creierul celor mai harnice insecte?

Cercetătorii au identificat o specie de broască „fără voce”

Ce rol joacă furnicile în regenerarea pădurilor?

O fosilă ar putea fi cea mai mare broască țestoasă marină care a trăit vreodată pe Terra

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase