Home » D:News » Premiul Nobel pentru Pace din 2023, acordat lui Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor

Premiul Nobel pentru Pace din 2023, acordat lui Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor

Premiul Nobel pentru Pace din 2023, acordat lui Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor
Narges Mohammadi. Credit foto: AFP/NARGES MOHAMMADI FOUNDATION/Profimedia
Publicat: 06.10.2023

Premiul Nobel pentru Pace din 2023 a fost acordat lui Narges Mohammadi pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta pentru a promova drepturile omului și libertatea pentru toți, a anunțat în urmă cu scurt timp Comitetul Norvegian pentru Premiile Nobel.

Narges Mohammadi a fost arestată de regimul din Iran de 13 ori, a fost condamnată de cinci ori și a primit o pedeapsă de 31 de ani în spatele gratiilor și 154 de lovituri de bici. „Mohammadi este încă în închisoare chiar acum”, a spus Berit Reiss-Andersen, director al comitetului.

Întrebată ce semnal transmite acest anunț Guvernului din Iran, Berit Reiss-Andersen a răspuns că „semnalul este: ascultați de propriul popor”. „Societățile sustenabile […] au drepturi fundamentale democratice și respectă drepturile individuale umane. Acesta este semnalul”, a adăugat Reiss-Andersen.

Un an marcat de dezastre climatice, proteste de amploare și războiul din Ucraina

Premiul Nobel pentru Pace din anul 2023 a fost anunțat din Oslo, Norvegia, câștigătorul sau câștigătorii de anul acesta fiind de mare interes, după un an marcat de dezastre climatice, proteste de amploare și războiul din Ucraina ce continuă să afecteze viețile a mii de oamenii.

Anunțul a fost făcut în jurul orei 12:00 (ora României) de către Comitetul norvegian pentru Premiile Nobel, un grup independent din care fac parte cinci membri numiți de Parlamentul norvegian.

351 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace din 2023

Potrivit comitetului, anul acesta au existat 351 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, al doilea cel mai mare număr de candidați avut vreodată. Laureatul sau laureații se vor alătura altor 137 de câștigători aleși de la începutul premiilor în 1901, o listă ce include personalități precum fostul președinte american Barack Obama, Nelson Mandela și Maica Tereza.

Premiul Nobel Pace 2023
Narges Mohammadi. Sursa foto: Comitetul Nobel

Comitetul este cunoscut pentru alegerile uneori surprinzătoare, însă speculațiile de anul acesta s-au concentrat pe activiști pentru drepturile femeilor și pe criza climatică, în vremuri în care Pământul atinge temperaturi record și tot mai multe dezastre naturale sunt observate.

Cine a primit Premiul Nobel pentru Pace anul trecut?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și activistul încarcerat Aleksei Navalnîi, critic al lui Vladimir Putin, au fost menționați drept posibili câștigători, arată NYTimes.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activiștilor pentru democrație din Ucraina, Belarus și Rusia, decizia fiind considerată un mesaj clar pentru Putin și represiunea Kremlinului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premiul Nobel pentru Literatură 2023, acordat scriitorului norvegian Jon Fosse

O tehnologie revoluționară a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie 2023

Premiul Nobel pentru Fizică 2023, acordat pentru descoperiri importante în studiul electronilor

Cercetătorii care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 au primit Premiul Nobel

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase