Vaticanul s-a oferit să medieze criza ostaticilor din Israel

14 10. 2023, 03:00
Cardinalul Pietro Parolin (dreapta). Sursa foto: Profimedia

Vaticanul s-a oferit să medieze criza ostaticilor din Israel, aflat în conflict cu Palestina, a transmis cardinalul Pietro Parolin, potrivit Reuters.

„Sfântul Scaun este pregătit pentru orice mediere necesară, ca întotdeauna”, a spus înaltul cardinal într-un interviu pentru presa de stat din Vatican.

Cardinalul a mai declarat, în interviu, că „Este necesar să recăpătăm simțul rațiunii, să abandonăm logica oarbă a urii și să respingem violența ca soluție. Este dreptul celor care sunt atacați să se apere, dar chiar și apărarea legitimă trebuie să respecte parametrul proporționalității”.

O soluție este „dezlipirea” regiunii în două state separate

Secretarul de stat al Vaticanului a mai declarat că Sfântul Scaun rămâne ferm convins că o soluție este „dezlipirea” regiunii în două state separate și că este, de asemenea, singura modalitate de a garanta o pace durabilă în regiune.

Mai mult, Parolin propune ca cele două țări să facă schimbul de ostatici, în așa fel încât civilii să nu mai sufere.

„Eliberarea ostaticilor israelieni și protejarea vieților nevinovate din Gaza”

„Eliberarea ostaticilor israelieni și protejarea vieților nevinovate din Gaza se află în centrul problemei create de atacul Hamas și de răspunsul armatei israeliene”, a declarat Parolin, cel mai înalt cardinal de la Vatican.

Ambasada Israelului la Vatican a declarat că Parolin a făcut o vizită, vineri dimineață, pentru a-și exprima „sentimentele profunde de durere și solidaritate” în legătură cu atacurile dintre cele două state.